Novice

1. olimpijski novinarski klub

25. januar 2012 London 2012 183 dni pred pričetkom OI v Londonu je OKS organiziral prvega od šestih olimpijskih novinarskih klubov, na katerih bomo predstavili vse športnike – kandidate za nastop na igrah.

Na  1. olimpijskem novinarskem klubu je beseda tekla o samem projektu London 2012. O trenutnih kandidatih Teama Slovenie, o njihovih namestitvah, financah, ki so predvidene za celoten projekt in opremi. 


Podpredsednik OKS-a, Bogdan Gabrovec, je izpostavil, da je trenutno 86 športnikov – kandidatov, ki imajo možnosti za nastop na olimpijskih igrah v Londonu. Letošnja novost je, da bodo potniki za nastop v Londonu potrjeni že 2. julija, več kot tri tedne pred začetkom iger. Takrat je tudi zadnji datum, ko športnik – kandidat lahko še izpolni olimpijsko normo.


Direktor športa pri OKS-u, Blaž Perko, je poudaril, da je OKS začel z izbiro športnikov – kandidatov za nastop na igrah že leta 2010. V letu 2011 je 91 športnikov – kandidatov izpolnjevalo merila, ki jim omogočajo možnost nastopa na igrah. V primeru, da ima športna zveza več kandidatov za nastop na igrah v določeni športni disciplini, število mest pa je omejeno, potnika-e na olimpijske igre določi nacionalna panožna športna zveza. 


OKS je v višini 448.376 eur podprl projekt priprav športnikov – kandidatov za nastop v Londonu. Vsak športnik – kandidat je v povprečju upravičen do namenskih sredstev v višini 5.605 eur, ki so namenjeni izvedbi trenažnih programov in priprav na igre. 


Nov opremljevalec Team Slovenie je postalo podjetje Peak Sports, ki bo zagotovilo nacionalni komplet, opremo za prosti čas in svečano opremo. Specialno opremo bo zagotovil Toper. Predstavitev delegacije je načrtovana za 6. julija, deset dni kasneje pa se predvidevajo prvi odhodi športnikov v London. Bivali bodo v treh različnih olimpijskih vaseh, odvisno od lokacije tekmovališča. Uradni začetek iger bo 27. julija, zaključek pa 12. avgusta.


Poseben poudarek bo pred in med igrami namenjen sodelovanju z akreditiranimi novinarji iz Slovenije, ki bodo največji svetovni dogodek v letu 2012 spremljali na tekmovalnih prizoriščih. Njim so bile podane koristne in konkretne informacije o transportu med igrami, o treh različnih olimpijskih vaseh, o oddaljenosti med najpomembnejšimi športnimi objekti. V Londonu se obeta tudi novost: vse »novinarsko« dogajanje bo v Slovenski hiši: novinarske konference pred tekmovalnimi nastopi slovenskih športnikov, ki so bile v preteklosti v olimpijski vasi in slavja ob morebitnih kolajnah se bodo dogajala v okrožju Bloomsbury.