Novice

1. seja novega strokovnega sveta za šport

24. avgust 2011 Ostale zadeve Strokovni svet Republike Slovenije za šport se je v novi sestavi zbral na ustanovni seji ter za predsednika izvolil Edvarda Kolarja.

Strokovni svet Republike Slovenije za šport se je v novi sestavi zbral na ustanovni seji ter za predsednika izvolil dr. Edvarda Kolarja, podpredsednica sveta pa je postala Marjeta Kovač.

 

Slovenska vlada je 28. julija imenovala nove člane strokovnega sveta za šport. To so za šestletni mandat postali Tone Vogrinec, Blaž Perko, Boro Štrumbelj, Borut Peršolja, Branko Žnidarič, Edvard Kolar, Janez Sodržnik, Maja Bučar Pajek, Marjeta Kovač, Marko Grandovec, Marko Primožič, Marta Bon, Matija Vojsk, Milan Kurelič, Peter Škerlj, Rafko Križman in Tone Krump. Ena najpomembnejših nalog bo priprava nacionalnega programa športa za naslednje desetletno obdobje.

 

Edvard Kolar je bil edini kandidat za predsednika ter je dobil 15 glasov, ena glasovnica pa je bila neveljavna. Za podpredsedniško mesto sta se potegovala Boro Štrumbelj (6 glasov) in Marjeta Kovač (9). Kolar je doktor znanosti, član izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), generalni direktor Gimnastične zveze Slovenije in med drugim trener vrhunskih športnikov v športni gimnastiki na čelu z Mitjo Petkovškom ter predavatelj na Univerzi na Primorskem. Tudi Marjeta Kovač in Boro Štrumbelj sta doktorja znanosti, Kovačeva je izredna profesorica na Fakulteti za šport, na kateri je Štrumbelj docent.

 

Strokovni svet je že 24. junija potrdil tri člane sveta FŠO, Crneka, ki med drugim deluje v gimnastiki in Športi zvezi Ljubljane, nekdanjega košarkarja Toma Tiringerja, sedaj organizacijskega vodjo Športnega zavoda Postojna, ter Gregorja Juraka, profesorja na Fakulteti za šport, ki je bil prvi direktor FŠO. "V Državnem zboru so potem obravnavo predloga zaustavili, ker so se pojavile anonimke o domnevnih nepravilnosti Juraka na mestu direktorja FŠO. Noben organ ni ugotovil kakšnih nepravilnosti ali prekrškov pri njegovem delu. Tožilstvo je umaknilo vse postopke proti Juraku že pred štirimi meseci in do sodnih obravnav sploh ni prišlo," je, podobno kot na prejšnji seji strokovnega sveta, zatrdil Marko Rajšter, direktor direktorata za šport pri ministrstvu za šolstvo in šport. Z njim so se strinjali tudi člani sveta, ki so soglasno ponovno podprli omenjeno trojico.