Novice

1. zimske mladinske olimpijske igre - Innsbruck 2012

05. januar 2012 Vrhunski Šport Na Blejskem gradu so se predstavili mlade športnice in športniki, ki bodo Slovenijo zastopali na prvih zimskih mladinskih olimpijskih igrah od 13. do 22. januarja 2012 v Innsbrucku.

V slovenski odpravi je skupno 21 športnikov, od tega 11 fantov in deset deklet, ki so v celoti pripravljeni na športni zrelostni izpit. "Seveda vsi upamo na najboljše. Že pred dvema letoma so bile prve poletne olimpijske igre mladih v Singapurju, na katerih so Slovenci osvojili štiri medalje, od tega dve zlati, izjemno težko tekmovanje. Zato predvidevamo, da bo tudi v Innsbrucku konkurenca močna. Na igrah se bodo namreč merili najboljši iz približno 80 držav," je ob robu predstavitve delegacije dejal njen vodja Borut Kolarič. Na olimpijskih igrah mladih pa se vse ne vrti le okrog športa in tekmovanj. "Vsekakor takšne igre pomenijo mladim zelo veliko izkušnjo, ki ni zgolj tekmovalna. Prav s tem namenom je mednarodni olimpijski komite tudi začel s tem tekmovanjem, ko ni v ospredje postavil samo športa, temveč tudi veliko drugega. Takšne igre so pravzaprav najbolj čiste, najbližje olimpijskemu gibanju, kot ga poznamo," je poudaril Kolarič.

 

"Mlade športnike sta na predstavitvi pozdravila olimpionik Miro Cerar in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič. "Želim vam, da se vaše sanje in želje uresničijo, seveda v okviru vaših sposobnosti in zmožnosti. Vendarle pa ob tem ne gre pozabiti na tiste osnovne športne vrednote, kot so fair play, spoštovanje drug drugega, strpnost in seveda spoštovanje pravil, kajti to je sestavni del tudi vsakodnevnega življenja," je dejal Cerar. Tudi Janez Kocijančič je prepričan, da je naša reprezentanca zelo obetavna: "Svoj čas sem sicer bil skeptičen do mladinskih dogodkov na olimpijski ravni, vendar pa se je pozneje izkazalo, da so to sijajni dogodki. Pokazalo se je, da je to pravzaprav prava pot, po kateri se mladi športnik v svetovnem športu lahko vzpenja navzgor. Za nas je še toliko bolj pomembno, da imamo nadarjene, mlade športnice in športnike, ki bodo kasneje lahko nadomeščali vrhunske ase, ki v tem trenutku zastopajo naše barve na članskih tekmovanjih.

 

"Nastopali bomo v devetih športnih panogah, in sicer v alpskem smučanju, biatlonu, teku na smučeh, deskanju na snegu, smučanju prostega sloga, smučarskih skokih, različici hokeja na ledu, skeletonu in nordijski kombinaciji. Bo kar pestro in smo, ob upoštevanju zahtevnega kvalifikacijskega sistema, zelo zadovoljni, da nam je uspelo sestaviti takšno ekipo," je, med drugim, dejal Kolarič, ki ne taji visokih pričakovanj. "Če pogledamo na trenutne rezultate, je v deskanju na snegu Tim-Kevin Ravnjak potencial za najvišja mesta. Prav tako pričakujemo veliko od smučarskih tekačic, ki zelo veliko obetajo. Vendar pa je treba upoštevati, da gre za igre, kjer ne poznaš vseh konkurentov in je veliko odvisno od dnevne forme in počutja."