Novice

10. seja IO OKS

02. december 2015 Ostale zadeve Veliko je bilo vsebin, ki so jih na redni seji Izvršnega odbora OKS ZŠZ obravnavali člani tega izvršnega organa krovne športne organizacije v Sloveniji.

Na seji izvršnega odbora  Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) so člani v nadaljevanju obravnavali delovni in finančni načrt za delo v naslednjem letu. Načrtovanih je 6.654.043 evrov prihodkov in odhodkov. Med 69 predvidenimi projekti bodo najpomembnejše olimpijske igre v Riu de Janeiru, za programe pa bo šlo prek treh četrtin vsega denarja. OKS želi na OI med 5. in 21. avgustom prihodnje leto v Riu de Janeiru doseči boljši odstotek uspešnosti kot na preteklih OI, to je uvrstitev v prvo tretjino nastopajočih ali najmanj 16. mesto. Poleg tega je v načrtih osvojitev najmanj ene medalje in uvrstitev kolektivne panoge na OI.


Med predstavitvijo dosežkov slovenskih športnikov v zadnjem obdobju  sta bila aplavza deležna odličji odbojkarjev na evropskem prvenstvu in jadralca Vasilija Žbogarja na svetovnem prvenstvu. Podpredsednik OKS Iztok Čop je dejal, da bo zaradi OI prihodnje leto finančno zelo "naporno" in da bodo skušali storiti vse, da bi imeli športniki kar najboljše pogoje za priprave in nastop. Celotni stroški OKS za OI bodo presegli 1,7 milijona evrov


"Nevladne organizacije morajo iti naprej z roko v roki in sodelovati za čim boljši razvoj vrhunskega športa in športa nasploh v naši državi. Kar lahko obljubim je, da bo sodelovanje z OKS dobro, tako se je že začelo in upam, da se bo tudi nadaljevalo," je dejal Boro Šrumbelj, ki je bil na IO OKS prvič prisoten kot novi direktor direktorata za šport na ministrstvu, pristojnem za šport. Štrumbelj je povedal, da bo šel zakon o športu še letos v javno obravnavo.


Člani IO OKS so odprli  ustanovitev novih regijskih pisarn OKS na Ptuju in Kranju; skupaj jih je sedaj 15. Sprejeli so pravilnik o merilih in kriterijih za dodeljevanje pomoči iz Fundacije za podporo športnikom iz socialno šibkih okolij; to bo omogočilo izpeljavo razpisa še v tem letu.


Priznanje Mednarodnega olimpijskega komiteja bo prejela Košarkarska zveza Slovenije za izvedbo evropskega prvenstva v košarki leta 2013.