Novice

10. seja IO OKS

01. februar 2012 Izvršni odbor OKS je na seji določil slovenski rok za doseganje tekmovalnih norm za nastope na olimpijskih igrah v Londonu. Potrdil je predlog okoljevarstvenega kodeksa OKS in razpravljal o dopolnitvah pravil.

Uvodoma so člani IO-ja čestitali slovenski mladinski olimpijski reprezentanci, ki je ta mesec v Innsbrucku na prvih mladinskih zimskih olimpijskih igrah mladih osvojila eno zlato (smučarski skakalec Anže Lanišek), štiri srebrne in dve bronasti medalji ter bila 16. med državami po številu medalj. 

 

V boju za čim več medalj na olimpijskih igrah v Londonu bodo tudi člani Teama Slovenie. Do 2. julija 2012 imajo športniki možnost doseči normo, dan kasneje bo o članih Teama Slovenie odločal IO OKS, ekipa pa bo javnosti predstavljena 6. julija. 

 

Predsednik OKS, Janez Kocijančič, je izpostavil, da so v promet s prepovedanimi poživili, pranje denarja in nelegalne igre na srečo, ki se odkrivajo v zadnjem času, vpleteni tudi Slovenci, zato je tem težavam potrebno posvetiti posebno pozornost. Prav tako je opozoril, da bo sprejet rebalans državnega proračuna, vendar v OKS-u upajo, da ne bo preveč zarezal v že tako skromen delež za šport. Bogdan Gabrovec, podpredsednik OKS-a, je izrazil željo, da bi ostala višina javnih sredstev za olimpijski program za igre v Londonu nespremenjena. 

 

IO OKS bo o dopolnitvah svojih pravil razpravljal še na naslednji seji, preden jih bo dal v javno razpravo in odločanje na skupščini. Najpomembnejše so spremembe pri članstvu, ki je razvrščeno v sedem skupin. V skupini A panožne športne zveze (in ne več nacionalne zveze) olimpijskih športov, v B zveze, včlanjene v mednarodne federacije, ki jih priznava MOK, v C zveze, ki so članice federacij, včlanjenih v mednarodni Sport ACCORD oziroma njene pravne naslednice, v D občinske, mestne in medobčinske športne zveze (lokalne športne zveze), v E druga športna združenja, v F zamejska športna združenja in v G splošna in strokovna združenja v športu, o katerih odloča skupščina OKS.

 

Komisijo za šport in okolje OKS vodi Bojan Rotovnik, predsednik Planinske zveze Slovenije (PZS). Dejal je, da bo okoljevarstveni kodeks, ki je nastal po tujih vzorih, sprva veljal le za članice OKS, potem pa ga bodo skušali razširiti še na druge organizacije. Kodeks bodo dali v javno razpravo in nato v odločanje skupščini OKS.

 

O pritožbah na sklepe za štipendije za leto 2011/12, komisija je ugodila le tekačici na smučeh Anji Eržen, niso odločali, ampak so jih zaradi pripomb PZS ponovno vrnili v odločanje komisiji.

 

Miro Cerar, najuspešnejši slovenski športnik na velikih tekmovanjih, je izpostavil Muzej slovenskega športa, ki je še vedno v neustreznih pogojih v slovenski prestolnici. Je povsem neprimerljiv z lepo umeščenim Planinskim muzejem, ki obiskovalcem dostojno prikaže bogato zbirko in zgodovino slovenskega planinstva v vseh oblikah. 

 

OKS je uvodoma do olimpijskih iger leta 2014 v Sočiju podpisal partnersko pogodbo o sodelovanju s podjetjem Bauerfeind d.o.o.