Novice

11. OFEM v Trabzonu

21. julij 2011 Vrhunski Šport V turškem Trabzonu bodo od 23. do 30. julija nastopili mladi slovenski športniki in športnice na 11. Olimpijskem festivalu evropske mladine - OFEM.

V turškem Trabzonu se bodo od 23. do 30. julija mudili mladi športniki in športnice, ki bodo nastopili na enajstem Olimpijskem festivalu evropske mladine (Ofem). Nastopilo bo 4000 športnikov iz 49 držav, slovenske barve pa bo zastopalo 51 športnikov, od tega 32 v ženski in 19 v moški konkurenci.

 

Ofem velja za neke vrste mladinske evropske olimpijske igre, na katerih se merijo športniki iz 49 evropskih olimpijskih komitejev in je največje tekmovanje za mlade športnike stare med 15. in 18. letom pod okriljem Mednarodnega olimpijskega komiteja. Prvi olimpijski festival je bil leta 1991 v Bruslju (Slovenija tega leta ni nastopila), obetavni športniki pa se srečujejo vsaki dve leti na zimskih in poletnih tekmovanjih. Poleg Belgije so olimpijski festival, ki se ga bo Slovenija letos udeležila desetič zapored, gostili še nizozemski Valkenswaard (1993), Bath (1995), Lizbona (1997), Esbjerg (1999), Murcia (2001), Pariz (2003), Lignano (2005), Beograd (2007) in Tampere (2009). Športniki in športnice se merijo v devetih različnih športih, slovenski predstavniki pa se bodo v naslednjem tednu čim bolje skušali odrezati v atletiki, gimnastiki, judu, cestnem kolesarstvu, odbojki, plavanju in tenisu, v košarki in rokometu pa letos ne bodo nastopili.

 

Zbrane športnike je na novinarski konferenci pred odhodom v vročo Turčijo najprej nagovoril predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič, ki se zaveda, da je za udeležence festivala v Trabzonu to edinstvena izkušnja in priložnost: "To je za vas prva olimpijska izkušnja in upam, da tudi ni zadnja. Festival vzemite kot priložnost za nabiranje izkušenj in graditev svoje olimpijske kariere."

 

Nekaj besed sta spregovorila tudi Marko Rajšter, direktor Direktorata za šport pri Ministrstvu za šolstvo in šport, in podpredsednik OKS ter predsednik odbora za vrhunski šport Bogdan Gabrovec, ki sta vsem zbranim zaželela čim več uspeha in novih znanj. Prisoten je bil tudi  olimpijonik Miro Cerar, ki je mladim dal nekaj koristnih nasvetov: "Ne pozabite na olimpijske vrednote. Za vas je to lepa priložnost, da se na tako velikem tekmovanju borite srčno, v okviru pravil, želim pa vam tudi čim več osebnega zadovoljstva."

 

Čast prebrati olimpijsko izjavo je tokrat pripadla kapetanki odbojkarske reprezentance Niki Blagne. Zaključne priprave so športniki opravili ta teden v Ljubljani, pred odhodom pa so dobro razpoloženi in pripravljeni na nove izzive. Z delom in pripravami na OFEM  je zadovoljen tudi vodja odprave Žiga Dobnikar: "V času zaključnih priprav smo delovali kot prava ekipa, prepričan pa sem, da bo tako tudi naprej."

 

Celotno slovensko delegacijo v Trabzonu bo sestavljalo 74 članov, od tega 51 športnikov in 23 spremljevalcev. Najštevilnejši bodo slovenski športniki v atletiki in odbojki, kjer bo nastopilo po 12 tekmovalcev v vsaki od disciplin, v Trabzonu pa bo nastopilo še deset plavalcev, sedem judoistov, štirje teniški igralci in trije telovadci ter kolesarji.

 

Na dosedanjih olimpijskih festivalih so slovenski športniki in športnice osvojili skupno 52 kolajn, poleg devetih zlatih odličij so zbrali še 22 srebrnih in 21 bronastih kolajn. Na zadnjih igrah na Finskem so osvojili eno zlato (osvojila jo je atletinja Barbara Špiler v metu kladiva) in eno bronasto (priboril jo je judoist Tadej Mulec), najuspešnejši pa so bili leta 1999, ko so v Esbjergu osvojili dve zlati, štiri srebrne in štiri bronaste kolajne.