Novice

11. seja IO OKS

13. marec 2012 Na seji izvršnega odbora OKS so člani pozvali slovensko vlado in pristojno ministrstvo naj podaljša pogodbe s trenerji nacionalnih panožnih šol.

"Olimpijske igre v Londonu so že čez nekaj mesecev in novica, ki je do mnogih od nas prišla na treningih ali tekmah v tujini, je zelo negativno 'udarila' ter vnesla veliko nemira. Sprememba sistema, ki je edini tovrstni pri nas, bo dolgoročno negativno vplivala na razvoj športa. Ti ukrepi pomenijo, da vlada ukinja vrhunski šport," je ocenil zlati olimpionik Iztok Čop. "Tudi Čopu maja poteče pogodba o zaposlitvi v javni upravi, takih olimpijcev pa je okrog 40. Ukinjeni so bili programi usposabljanja in druge postavke iz letnega programa športa. Kako bomo financirali olimpijske igre, če bomo mogoče denar dobili šele po OI," se je vprašal Bogdan Gabrovec, podpredsednik OKS in vodja olimpijske reprezentance. "Če je vlada ustavila financiranje trenerjev, je na nek način zaustavila proizvodnjo," je ocenil dr. Edvard Kolar.


Predsednik OKS dr. Janez Kocijančič je dejal, da pričakujejo, da bo slovenski šport enakopravno nosil bremena gospodarske in finančne krize. "Glede na vse uspehe, ki jih slovenski šport v zadnjih letih in mesecih dosega, naj ne bo grdi raček, da bi nosil večja bremena kot ostali. Ministrstvo za izobraževanje, kulturo, znanost in šport je sporočilo, da se vse dejavnosti iz sofinanciranja iz proračuna zaustavljajo. Rebalans proračuna bo prinesel težko obdobje za vse, tudi za nas. Toda šport je zelo pomemben del nacionalne identitete in pri ustavljanju programov je potrebno upoštevati tudi veliko kvaliteto, ki jo dosega," je menil dr. Kocijančič.


Vlada je zaustavila financiranje trenerjev v nacionalnih panožnih športnih šolah. "Do 1. marca je bilo zaposlenih 127 trenerjev, ki so večinoma delovali v klubih, ostali pa v nacionalnih panožnih zvezah, sedaj pa so izgubili službe. Pozivamo pristojno ministrstvo in vlado, da nadaljujejo s tem programom, sicer bomo najboljše trenerje izgubili. To bi bil dolgoročni udarec za slovenski šport. Pričakujemo tudi, da bo ostalo 111 športnic in športnikov ter trenerjev zaposlenih v javni upravi (ministrstvu za obrambo, notranje zadeve in finance - carina), kjer trenutno še ni sprememb," je navedel dr. Kocijančič in dodal: "Zelo boleč je bil konec mariborske univerzijade, ki so jo potrdili drugi. Sedaj bomo vsi postali v mednarodnem merilu neverodostojni, čeprav smo izjemno kvalitetni organizatorji mednarodnih prireditev."


Ker slovenska vlada (še) ni potrdila projekta Slovenska hiša na OI v Londonu, so v marketingu OKS ustavili vse aktivnosti na tem segmentu. Prav tako so se v OKS odločili, da zmanjšajo porabo na vseh področjih, saj bodo denimo iz Fundacije za šport (FŠO) verjetno prejeli 25 odstotkov manj sredstev kot lani, zmanjšanje pa je po rebalansu državnega proračuna pričakovati tudi iz javnih virov. Zato bodo še bolj zaostrili varčevalne ukrepe, ki so bili sprejeti leta 2008. Tako so poleg stroškov za delovanje člani IO sprejeli sklep, da se do nadaljnjega za 10 odstotkov znižajo plače in pogodbeni zneski vseh zaposlenih v OKS.


Spremenili so tudi sistematizacijo delovnih mest v strokovnih službah OKS, kjer bo število zaposlenih ostalo nespremenjeno. Najpomembnejša novost je, da se bo iz firme Olimp d.o.o večina zaposlenih, kot je bilo to že pred leti, preselila v OKS, v hčerinski družbi pa bodo ostali zaposleni večinoma v računovodstvu.


Iztok Čop je navedel, da je od okrog 900 vrhunskih športnikov pri nas le približno 250 študentov, saj se večina ostalih odloča za profesionalne kariere, ker je ob vrhunskem športu zelo težko usklajevati obveznosti na fakultetah. Na pobudo, da bi uredili vprašanje študija športnikov, so se odzvale vse slovenske univerze razen mariborske.


Člani IO so ugotovili, da slovenski športniku uspešno nastopajo tudi v mladinskih kategorijah. "To zagotavlja vitalnost in nadaljnje uspehe slovenskega športa v članski konkurenci. Imamo izjemno dobro in sistematično delo nacionalnih panožnih zvez in OKS," je menil Kocijančič. Tako so slovenski športniki uspešno nastopili v Innsbrucku, kjer so bile januarja prve zimske olimpijske igre mladih. Med 1059 mladimi udeleženci v starosti od od 15 do 18 let se je merilo 21 Slovencev, ki so vrhunsko opravili olimpijski prvenec. Domov so prinesli kar sedem kolajn in bili 16. na lestvici držav z odličji. Slovenska himna je zadonela po zaslugi smučarskega skakalca Anžeta Laniška.


IO je potrdil tudi sklep dopisne seje s sredine februarja, ko so za člana programskega sveta RTV Slovenije imenovali Branka Žnidariča, podpredsednika OKS. Za OI v Londonu bo OKS prvič v zgodovini objavljal tudi informacije v angleškem jeziku za tujo javnost.