Novice

13. seja IO OKS

12. junij 2012 Na seji izvršnega odbora OKS-ZŠZ so sklenili, da nasprotujejo spremembam zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije.

Člani IO-ja so začeli postopek imenovanja svojih članov strokovnega sveta, ki se bo zaključil na redni skupščini OKS, ki bo 19. junija.


IO OKS nasprotuje spremembam zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki med drugim spreminja način imenovanja članov sveta FŠO. Ne strinjajo se, da v svetu FŠO ne morejo odločati nosilci izvršnih funkcij v športu, zavračajo ukinitev poklicnega mesta direktorja FŠO, prav tako pa se ne strinjajo s preselitvijo administrativnih in operativnih funkcij s FŠO na Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.


OKS je dobil 31 odstotkov manj denarja, kot v preteklem obdobju, čeprav so panožne zveze dobile sredstva v enakem obsegu. Ministrstvo je namreč za OKS namenilo 259.000 evrov manj kot lani, zmanjšanje je pri delovanju OKS, športu za vse in na lokalni ravni, pri ambasadorju za šport, kjer funkcijo opravlja Miro Cerar ter za mednarodno sodelovanje. Težave se obetajo tudi pri izvajanju protidopinškega programa in v programih komisije za zamejski šport. Generalni sekretar OKS Tone Jagodic je dejal, da so poleg znižanja plač že uvedli varčevanje tudi na drugih segmentih.


"Kritični smo tudi do postopka ministrstva pri določanju trenerjev nacionalnih panožnih športnih šol ... Ne poznam primera v svetu, da bi bil nacionalni olimpijski komite tik pred olimpijskimi igrami v takem konfliktu s pristojnim ministrstvom. Ker imamo prav, bomo skušali z argumenti slovenski šport voditi po poti, ki je doslej pripeljala do številnih mednarodnih uspehov, na katere smo lahko ponosni," je ocenil Kocijančič.


Uvodoma sta dekan kranjske fakultete za organizacijske vede Marko Ferjan in dr. Janez Kocijančič podpisala pismo o nameri o sodelovanju pri študiju športnikov. Program potrebuje še potrditev akreditacije. "Sodelovanje bo omogočalo brezplačno izobraževanje športnikov. Želimo, da bi športniki čim prej končali študij in imeli drugo kariero tudi po končani športni poti. Želimo si, da bi se to razširilo po vsej Sloveniji," je povedala nekdanja vrhunska atletinja Brigita Langerholc Žager, predsednica komisije športnikov OKS. Ferjan je dejal, da so na fakulteti, ki jo vodi, študirali številni športniki iz različnih športnih panog. Izpostavil je, da so imeli doslej športniki pri študiju težave pri prilagajanju urnika študija in tekmovalnih obveznosti.