Novice

14. seja Izvršnega odbora OKS - ZŠZ

11. maj 2016 Ostale zadeve Glavni poudarek redne seje IO OKS je bil na predlogu novega Zakona o športu in poslovnem poročilu za leto 2015.

"V različnih obravnavah je bilo več kot deset različic zakona o športu. OKS daje soglasje k zakonu, zato je naše delo še pomembnejše. Strokovna služba in vodstvo OKS sta oblikovala predlog zakona, ki v veliki meri upošteva zakon, ki ga je pripravilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Ima 14 vsebinskih poglavij," je uvodoma povedal generalni sekretar OKS dr. Edvard Kolar.


Tudi v razpravi med člani IO OKS ni bilo enotnih stališč na določene člene zakona, največje dileme so ostale pri vprašanju podeljevanja licenc, športu za vse in lokalni samoupravi.
V strokovnih službah in vodstvu OKS, ki so pripravili enega od osnutkov zakona, želijo doseči uporabo nacionalnega programa športa na vseh ravneh, tako na nacionalni kot lokalni, zato je navedeno, da mora občinska športna zveza dati soglasje za sprejetje proračuna za šport občin. Postopki javnega financiranja športa bi veljali tako za občine kot tudi za Fundacijo za šport. Dodali so pravice za upravičenost do rente ob olimpijskih in paraolimpijskih medaljah ter medaljah na SP v olimpijskih športih. Predlagali so črtanje člena, ki opredeljuje Združenje športnih zvez s področja rekreacije, ker ta organizacija še ne obstaja.


Pri zakonu o športu ponovno predlagajo uvedbo licenc za zagotavljanje ohranjanja kakovosti, ob upoštevanju nacionalne poklicne kvalifikacije. Želijo vzpostaviti mrežo športnih objektov, med zbirke podatkov na področju športov pa predlagajo tudi register športnikov. V celoti so črtali poglavji javni zavodi za šport ter strateški svet za šport, ki jih bodo po načrtih urejali drugi zakoni.


Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret je opozoril, da se športa ne sme preveč normirati, tudi zato, ker številne majhne občine nimajo kadrov, da bi zadostili preveč zahtevnim predpisom. Predsednik Košarkarske zveze Matej Erjavec pa je navedel, da je proti ukinitvi nadomestila za prestope igralcev, ker ti nagrajujejo majhne klube, ki dobro delajo z mladimi, in s tem tudi razvoj športa. Predlagal je tudi, da licence lahko podeljujejo zveze in ne le OKS; pri tem bi lahko naleteli na težave manjših zvez z neustrezno kadrovsko strukturo, so ugotovili v razpravi. Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je dokaj ostro opozoril, da v slovenskem športu pri spreminjanju zakonodaje ne "smemo iti pod sedaj veljavne standarde, ki so dokazano prinesli dobre rezultate". Gabrovec je dodal, da je sicer bolje, da ostane v veljavi sedanji zakon. Na koncu so glasovali in večinsko je bilo sprejeto, da bodo nosilci licenc zveze. Tjaša Andree Prosenc je potem opozorila, da je bolje, da se prestavi skupščina, saj mora priti do poenotenja predloga za skupščino. Njeno stališče ni dobile podpore in tudi zakon bodo obravnavali na naslednji skupščini.


Mag. Janez Sodržnik v državnem zboru ni dobil podpore za v svet zavoda Radiotelevizije Slovenije. Gabrovec je ugotovil, da je to prvič v samostojni slovenski zgodovini, da ni v svetu nobenega predstavnika športa. Erjavec in Ropret sta navedla, da vse težje pridejo z nacionalnimi ligami in mednarodnimi dogodki na televizijske zaslone nacionalne televizije in da je treba najti rešitev.