Novice

150 let od ustanovitve prvega telovadnega in sokolskega društva na Slovenskem

07. marec 2013 O OKS-ZŠZ Južni Sokol je bil ustanovljen oktobra 1863. Resda je bil leta 1867 razpuščen, a je hitro zatem z delom nadaljeval Ljubljanski Sokol, po drugi vojni TVD Partizan Narodni dom, danes ŠD Narodni dom.

Sokolska društva so se v osemdesetih letih 19. stoletja širila po slovenskih deželah in mestih ter prodrla na Tržaško in Goriško, v letih pred prvo svetovno vojno pa tudi na Koroško. Društva so se leta 1905 povezala v Slovensko sokolsko zvezo, ta pa se je 1907 včlanila v Mednarodno gimnastično zvezo, sokolsko gibanje pa je bilo v času tedanjega slovenskega »deželanstva« vseslovensko gibanje in borec za slovensko narodno emancipacijo.

 

Ljubljanski Sokol je bil dolgo časa matica sokolskega gibanja na Slovenskem, Viktor Murnik pa osrednja strokovna osebnost. Ob koncu 19. stoletja se je društvo vselilo v novozgrajeni Narodni dom (danes Narodna galerija), letno telovadbo pa v prvem desetletju 20. stoletja preneslo na telovadišče na robu tivolskega parka, ki je še danes društveno telovadišče.

 

Letos tako mineva 150 let od ustanovitve prvega telovadnega in sokolskega društva na Slovenskem.