Novice

2. olimpijski novinarski klub

22. marec 2012 V Ljubljani je v prostorih glavnega sponzorja Teama Slovenije, banki SKB, potekal 2. olimpijski novinarski klub.

V uvodu je bila poudarjena akcija, v kateri OKS-Olimp, v sodelovanju z domačimi in tujimi partnerji razvija projekt z naslovom »S športom v nov življenjski slog«, katerega cilj je razvoj informacijsko komunikacijske tehnologije in novih prodajnih poti na področju športna in turizma. Projekt je sofinanciran s strani programa Eureka. Plavalna zveza Slovenije, ki je sodelovala tudi pri pilotski izvedbi informacijske tehnologije, preko portala sportbooking.eu že uspešno trži 6 programov v 8 krajih po Sloveniji. Projekt bo v polni meri zaživel v v drugi polovici letošnjega leta.


V nadaljevanju olimpijskega novinarskega kluba je selektor plavalnih reprezentanc Roni Pikec kot cilj za leto 2012 napovedal, da si želi, da bi se na olimpijske igre v Londonu uvrstilo vsaj osem slovenskih plavalcev. Kot je povedal na drugem olimpijskem novinarskem klubu pa ciljev za London po zadnji delitvi sredstev na Fundaciji za šport ne želi napovedovati, saj PZS nima denarja za resno pripravo.


"Uspehe je na današnji dan zaradi razmer v Sloveniji težko napovedovati. Razumevanja za plavanje ni, saj smo s Fundacije za šport v olimpijski sezoni dobili manj sredstev kot lani in denar zadostuje le za udeležbo reprezentance na največjih tekmah. Ob tem ne gre prezreti, da sta prav atletika in plavanje zaradi močne svetovne konkurence najbolj spremljana športa na igrah, naši programi pa so vsi po vrsti ogroženi," je bil na olimpijskem novinarskem klubu v Ljubljani pesimističen Pikec.
Slednji pravi, da je zveza že v preteklih letih varčevala na vsakem koraku, krčila programe.

 

"Zadnja delitev pa nas je pahnila čez rob in težko se pogovarjamo o tekmovalnih ciljih na olimpijskih igrah. Osnovni cilj je, da se osem plavalcev uvrsti na igre, seveda posameznik lahko tudi izstopa, a dvomim, da se bo s temi sredstvi res dalo dobro pripraviti na igre. Z enim finalom bi bili presrečni.
Ostro olimpijsko normo A imajo zaenkrat izpolnjeno Radovljičanki Sara Isaković, ki bo branila srebro iz Pekinga na 200 prosto, in Anja Klinar ter Ravenčan Damir Dugonjić. Zelo blizu normi je trojica Anja Čarman, Peter Mankoč in Robi Žbogar. "Pri njih računam, da imajo nastop praktično zagotovljen. Na OI v Londonu bo glede na pravila nastopilo 900 plavalcev, iz naših vrst pa bi lahko v London potovali še štirje z normami B, ki se glede na kriterije uvrstijo v kvoto nastopajočih, skupaj torej sedem plavalcev in plavalk," pravi Pikec in dodaja, da naj bi se na EP na Madžarskem ta številka realno dvignila na osem plavalcev.


Skrita želja slovenskega plavanja je še ženska štafeta na 4 x 200 m prosto. Štafeta se bo na igre skušala uvrstiti v Debrecenu, morala pa bo doseči najmanj 16. najhitrejši izid zadnjih dveh sezon. "Za štafeto sta stoodstotni kandidatki Sara Isaković in Anja Klinar, v tem trenutku sta ostalima mestoma najbližje Urša Bežan in Mojca Sagmeister, v ozadju pa je še nekaj deklet, ki so blizu. Če se uvrstimo s štafeto, bo na igre morda potovalo celo 10 plavalcev."


Pikec prav tako ni mogel mimo novih plavalnih norm, ki so se zelo zaostrile. "V primerjavi s Pekingom bi na današnji dan že imeli devet plavalcev z normo A. Takrat je bila za nameček dovoljena uporaba visokotehnoloških kopalk. Vzporednica je zato malo neprimerna, a za zdajšnji A standard lahko rečem, da je narejen kar na finale Pekinga in to moramo doseči zdaj v tekstilnih kopalkah. Vsi skupaj smo dobili potrdilo, da je to možno, obenem pa to dokazuje napredek plavanja v zadnjih štirih letih."


Omizju se je tik pred zaključkom pridružila tudi olimpijska podprvakinja Sara Isaković. Trener Miha Potočnik je dejal, da morata najprej videti, kakšna je njena trenutna priprava, glede na dosežke na prvenstvu NCAA je v vzponu, nato pa bosta videla, kako zastaviti program v času do OI. "Delala bom striktno po Mihinih načrtih. Vesela sem, da se moje tekmice trenutno z mano ne obremenjujejo in lahko tako treniram brez tega bremena, v Evropi pa ostajam le do konca olimpijskih iger," pa je po vrnitvi iz ZDA dejala Isakovićeva.


Anja Klinar, ki ima prav tako izpolnjeno normo A je zadovoljna s pripravami in formo, program do olimpijskih iger pa bo podoben tako kot pred Pekingom, kjer so ključno vlogo odigrale višinske priprave. "Prvi cilj je evropsko prvenstvo v Debrecenu, šele kasneje se bom posvetila olimpijskim igram, kjer največ pričakujem od discipline 400 m mešano."


Na olimpijskem novinarskem klubu so sodelovali še olimpijski kandidati Anja Čarman, Robert Žbogar, Matjaž Markič, Tanja Šmid, Tjaša Vozel in Teja Zupan. Prvič so z novinarji srečali tudi športniki invalidi. Predstavili so se trije strelci, Franc Rozman, Damjan Pavlin in Franček Gorazd Tiršek, ki bodo odpotovali na paraolimpijske igre v London.

 

Naslednji olimpijski novinarski klub bo 3. aprila 2012, ko se bodo predstavili atleti in paraolimpijci atleti.

Plavalci in paraolimpijci strelci

Sara Isaković in Vojka Ravbar