Novice

2. seja Izvršnega odbora OKS - ZŠZ

19. januar 2011 Ostale zadeve V Ljubljani je bila 2. seja Izvršnega odbora OKS, na kateri so člani, udeležba je bila popolna, razpravljali o delu in nalogah krovne športne organizacije.

V Ljubljani je bila 2. seja Izvršnega odbora OKS, na kateri so člani, udeležba je bila popolna, razpravljali o delu in nalogah krovne športne organizacije.

 

"Čaka nas naporno delo pri zagotavljanju sredstev za šport. Pomemben bo nacionalni program, ki se bo sprejemal za naslednjih deset let. Vprašanje je, če bo firma Olimp, gospodarska družba pod okriljem OKS, še naprej delala programe usposabljanja kot doslej. Želimo si, da bi se osamosvojila slovenska agencija za boj proti dopingu, še uspešnejši pa bomo skušali biti pri črpanju sredstev iz evropskih strukturnih skladov," je, med drugim, povedal Tone Jagodic.

 

Na seji so člani obravnavali priprave za nastop na letošnjem Olimpijskem festivalu evropske mladine v Liberecu; v 81-članski slovenski delegaciji bo 45 športnikov in 17 športnic. Pri pritožbah zoper sklepe o podeljevanju štipendij za letošnje šolsko leto so ugodili le Janezu Juršetu (veslanje), zaradi neizpolnjevanja pravil pa zavrnili vloge Aleša Marinka (lokostrelstvo), Gašperja Fistravca (veslanje) in Martina Čatra (alpsko smučanje).

Denarna nagrada OKS za leto 2010 za zlato medaljo na olimpijskih igrah znaša 3500 evrov bruto; 85 odstotkov tega zneska bodo namenili za srebro na OI in zlato na SP, 70 odstotkov za bron na OI, srebro na SP in zlato na EP, 60 odstotkov za četrto mesto na OI, 55 odstotkov za bron na SP, 50 odstotkov za peto mesto na OI in drugo na OI, 40 odstotkov pa za četrto mesto na SP in bron na EP.

 

OKS je najvišja priznanja za športne dosežke v letu 2010, olimpijske plamenice in velike statue, podelil na prireditvi Športnik leta, ki je bila 22. decembra lani. Ostala priznanja bodo podelili na regijskih prireditvah, ki bodo 29. januarja v Celju, 2. februarja v Novem mestu, 22. februarja v Moravskih Toplicah, 16. februarja v Mariboru, 17. februarja na Jesenicah, 4. marca v Ajdovščini v začetku marca v Ljubljani in 23. maja v Ravnah na Koroškem. Skupaj bo priznanja prejelo 167 športnikov in 45 trenerjev.

 

Na seje IO bo po funkciji poslej vabljen tudi predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijskega komiteja Slovenije Emil Muri. Ustanovljeno je bilo nekaj novih komisij; komisijo za šport in okolje bo vodil Bojan Rotovnik, predsednik Planinske zveza Slovenije. Prvi mož skupine, ki bo preučila davčno problematiko športa, bo Ivan Simič, nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije in direktor davčne uprave Slovenije. Etični komisiji bo predsedoval Drago Kos, nekdanji nogometni sodnik in nekdanji  predsednik komisije za preprečevanje korupcije.