Novice

20. bolnišnične olimpijske igre

30. marec 2012 V Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS – URI Soča so potekale bolnišnične olimpijske igre, ki jih že dvajseto leto zapored organizirata bolnišnična šola Ledina in Kros.

Športnega dogodka, na katerem sodelujejo otroci, ki imajo zaradi bolezni in poškodb težave na področju gibanja, sta se udeležila tudi minister za zdravje Tomaž Gantar in predsednik države, Danilo Türk, ki je olimpijado tudi uradno odprl. Mladi športniki pa so skladno s protokolom zapeli bolnišnično olimpijsko himno ter opravili zaprisego v olimpijskem duhu »važno je sodelovati, ne zmagati«.

 

Športne igre, v katerih so se pomerili, potekajo v treh disciplinah (hitrostnem slalomu s kolesi in vozički, pikadu in tobogan bowlingu) in so prilagojene posebnostim vsakega posameznega tekmovalca. Spodbuja se vsak nastop, ki marsikomu od otrok predstavlja velik napor. Med igrami so za mlade olimpijce, ob njihovih družinah, terapevtih in prijateljih, navijali tudi znani športniki, in sicer nekdanja smučarska tekačica Petra Majdič, tenisačica Mima Jaušovec, olimpionik Miro Cerar in paraolimpijska prvakinja v namiznem tenisu Mateja Pintar. Največji navijač je bil prav gotovo pujsek PAPI, maskota banke SKB. SKB je namreč dolgoletni glavni sponzor slovenskih olimpijskih reprezentanc, tudi letos pa je podprla bolnišnične olimpijske igre. Sodelujoči so za svoj trud prejeli priznanja in nagrade, najboljšim so bile podeljene medalje. Med podeljevalci medalj je bila na dogodku prisotna tudi mag. Vojka Ravbar, namestnica glavnega izvršnega direktorja banke SKB.