Novice

20 let Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez

14. oktober 2011 S svojim delom Olimpijski komite Slovenije obeležuje okrogel jubilej celo leto 2011. Še posebej slovesno je bilo v sredo, 12. oktobra 2011, na slavnostni skupščini in večerni osrednji prireditvi.

Olimpijski komite Slovenije  je na slavnostni skupščini podelil priznanja športnikom, ki so v zadnjem desetletju osvajali odličja na olimpijskih in paraolimpijskih igrah, priznanja pa so dobili tudi njihovi trenerji. Seveda pri krovni športni organizaciji niso pozabili na ustanove, ki so in še podpirajo slovenski šport.

 

Na osrednji prireditvi v Grand hotelu Union  se je zbrala smetana slovenskega športa. Nekdanji prvaki so se srečevali z zdajšnjimi in skupaj govorili o prihodnjih. Vse pa je povezovalo eno, 20. obletnica krovnega olimpijskega gibanja v Sloveniji. Prireditev je zaznamovala uspešna zgodba slovenskega športa v času od osamosvojitve. Tudi s pomočjo športa je Slovenija danes v svetu prepoznavna samostojna država. Osrednji govorec, predsednik OKS – ZŠZ, dr. Janez Kocijančič, je v svojem govoru, med drugim, poudaril: "V preteklih 20 letih smo pogosto gledali slovensko zastavo na najvišjem drogu in bili na doseženo ponosni. 22 olimpijskih kolajn, 19 paraolimpijskih odličij. Naše športnice in športniki so dokazali, da se lahko enakovredno kosajo s športniki z vsega sveta. Ko gledamo nazaj na teh 20 let, moramo razmišljati o prihodnosti. Rezultati so spodbudni, dajejo nam upanje, da se bo trend nadaljeval. Le če bo imel šport več podpore, energije in znanja, se bo razvijal naprej. Prav zato bi se rad zahvalil vam športnikom, vašim družinam, lokalnim okoljem, klubom, nacionalnim organizacijam, občinskim zvezam, zdravnikom, staršem, trenerjem, vašim najbližjim, Fakulteti za šport in drugim izobraževalnim organizacijam, slovenskemu gospodarstvu, pokroviteljem za velik prispevek k slovenski državi."

Slavnostni govornik, predsednik R Slovenije, dr. Danilo Türk, je v svojem nagovoru vsem skupaj čestital za opravljeno delo v teh 20 letih in Olimpijskemu komiteju Slovenije podelil odlikovanje Zlati red za zasluge.