Novice

20. Šolski pokljuški maraton – 4. marec 2016

09. marec 2016 Šport za vse V petek, 4. marca, je bila na Rudnem polju na Pokljuki že dvajseta izvedba Šolskega pokljuškega maratona, kjer je skoraj 1.300 mladih uživalo v različnih dejavnostih na snegu.

V sončnem vremenu in zimski idili so se najprej za naslove šolskih državnih prvakov v smučarskem teku pomerili učenci in učenke. Po uradni otvoritvi prireditve so na pot krenili pohodniki, ki so si za cilj izbrali Planino Javornik in Planino Uskovnico, pri tem so se jim pridružili tudi pohodniki s krpljami.


Osrednji del prireditve predstavlja rekreativni tek na smučeh, kjer so udeleženci izbirali med tremi dolžinami proge. Največ se jih je odločilo za dvokilometrsko razdaljo, najbolj vzdržljivi pa so se odločili za tek na pet ali deset kilometrov dolgi progi.  
Prireditev že nekaj let poteka pod sloganom »Šport je moja energija za življenje«, s katerim Zavod za šport RS Planica v programih Športa mladih, skupaj s podjetjem PETROL, Olimpijskim komitejem Slovenije in vrhunskimi športniki, promovira koristno preživljanje prostega časa mladih z ukvarjanjem s športom.


Letos je šolski pokljuški maraton praznoval dvajseti jubilej. V ta namen so se organizatorji še posebej zahvalili vodji prireditve Nenadu Pilipoviču in njegovim sodelavcem ter učencem Osnovne šole Gorje, ki spadajo med najbolj zaslužne, da se je prireditev uveljavila v šolskem prostoru, zanjo pa je zagnani športni pedagog iz rok predstavnikov Mednarodne smučarske zveze (FIS) leta 2012 na kongresu v Južni Koreji prejel tudi posebno priznanje »Snowkidz Award«, za enega najbolj prepoznavnih športno rekreativnih zimskih projektov za otroke in mladino na svetu.