Novice

25. seja IO OKS

10. september 2013 Pred sejo je bil podpisan sporazum o zaposlovanju vrhunskih slovenskih športnikov in trenerjev v javni upravi.

Na seji so v upravni odbor Sloade imenovali s strani ustanovitelja Gorazda Plevnika (Nogometna zveza Slovenije) in Bora Štrumblja (Plavalna zveza Slovenije), s strani republike Slovenije Darka Repenška (Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport) in Martina Steinerja (Fundacija za šport) ter s strani športnikov lokostrelca Marjana Podržaja.  V pripravi je tudi nov protidopinški zakon, ki naj bi šel kmalu tudi v vladno medresorsko usklajevanje.

Predstavnik OKS v svetu Zavoda za šport Planica bo Ljubo Jasnič. Dr. Edi Kolar, direktor direktorata za šport, je predstavil pripravo novega nacionalnega programa za šport, ki bo do sredine oktobra v javni razpravi in so ga člani IO OKS podprli.

 

Na predlog srednjeevropskih komitejev so za podpredsednika Evropskih olimpijskih komitejev predlagali dr. Janeza Kocijančiča, predsednika OKS, ki je od leta 2009 člani IO EOC.

 

Potekajo zaključne priprave na zimske olimpijske igre v Sočiju, kjer februarja prihodnje leto ne bo slovenske hiše. Iztoku Čopu so čestitali za dobro vodenje uspešne slovenske reprezentance na sredozemskih igrah v Turčiji. Čop se je po številnih medaljah na velikih tekmovanjih in tekmovalni upokojitvi prvič znašel v vlogi vodje reprezentance.

 

Dr. Kocijančič je opozoril na skrajno mačehovsko ravnanje države do Muzeja športa, saj ta praktično ne obstaja in zato izgublja pomemben del slovenske narodne dediščine. Pozvali so pristojni ministrstvi, da čim prej uredita to vprašanje.


Člani so obravnavali spremembe pravil OKS; te bo po dodatnih usklajevanjih potrjevala skupščina.  Kriteriji za kategorizacijo športnikov bodo pripravili in nato sprejeli do konca leta, da bi začeli veljati že takoj v začetku olimpijskega leta 2014.

 

IO OKS je potrdil seznam nacionalnih panožnih regijskih športnih centrov, ki so nastali na predlog panožnih zvez, seznam pa je odprt, vendar morajo tako kot stari tudi možni novi izpolnjevati zahtevne pogoje. V prihodnje naj bi bili eden izmed temeljev za razvoj slovenskega tekmovalnega športa in tudi za trženje na tujem.