Novice

2.dan OFEM-a brez kolajne, a z odličnimi rezultati

16. februar 2011 Vrhunski Šport Drugi tekmovalni dan na OFEM-u v Libercu se je od slovenskih športnikov najbolj izkazal smučarski skakalec Jaka Kosec, ki je na posamični nočni tekmi zasedel šesto mesto.

Drugi tekmovalni dan na olimpijskem festivalu evropske mladine (Ofem) v Liberecu se je od slovenskih športnikov najbolj izkazal smučarski skakalec Jaka Kosec, ki je na posamični nočni tekmi zasedel šesto mesto. Tekač Aljaž Praznik je v sprintu na 1,15 km v klasični tehniki osvojil deveto, le mesto slabša pa je bila deskarka Taja Korpar v krosu.

Vodstvo slovenske odprave na Ofemu je v ponedeljkovih večernih urah v "bloku A", začasnem češkem bivališču 55-članske slovenske ekspedicije, pripravilo krajšo, a prisrčno slovesnost v čast zlati alpski smučarki Eli Plut, dan kasneje pa se je v športne arene "pognalo" kar 26 od skupno 33 slovenskih športnikov in športnic. Med predvidenimi protagonisti športnega festivala ni bilo smučarskega tekača Jaše Učakarja, ki ga je na ponedeljkovi preizkušnji na 10 km v klasični tehniki obšla slabost. Podroben zdravniški pregled in nočno opazovanje v tukajšnji bolnišnici sta pokazala, da je s 17-letnim zelo zgovornim Blejcem vse v najlepšem redu, iz preventivnih razlogov pa na naslednjih tekmah ne bo več nastopal.

 

Za slovenski rezultat dneva je poskrbel Kosec (253,5 točke), ki je v težavnih razmerah in večkratnih prekinitvah zaradi premočnega vetra na koncu zasedel šesto mesto. Njegov uspeh je dopolnil Urban Sušnik (237,5) z devetim mestom, medtem ko se Aljaž Vodan ni prebil v finalno serijo, četrti slovenski predstavnik David Grm pa je bil diskvalificiran.

"V prvi seriji so bile zelo slabe razmere, v drugi pa sem kar dobro skočil. Na koncu sem navkljub temu s šestim mestom lahko kar zadovoljen," je po današnji nočni preizkušnji na skakalnici v Ještedu dejal 16-letni Domžalčan. S prepričljivo razliko - kar 26 točk prednosti je imel pred drugouvrščenim tekmecem iz Avstrije - je slavil Finec Jarkko Maatta (294,5 točke).

 

Za drugi najboljši slovenski dosežek dneva je poskrbel tekač Aljaž Praznik. "Z današnjo tekmo sem zelo zadovoljen, lahko bi rekel, da se je končala nad mojimi pričakovanji, saj mi bolj ustrezajo daljše razdalje. Servisna služba je odlično opravila svoje delo, po dnevu odmora z optimizmom zrem na četrtkovo tekmo na 7,5 km v prosti tehniki, predvsem pa na petkovo tekmo v mešani štafeti," je po tekmi dejal 17-letni tekač iz Mengša, ki se je izjemno razveselil tudi vrnitve nesrečnega Učakarja v olimpijsko vas. Mark Klinar je zasedel 33. in Matej Košir 71. mesto, v ženski konkurenci pa je na isti razdalji in v isti tekaški tehniki Nika Razinger zasedla 17., Špela Molk 29., Lea Einfalt 32. in Tjaša Zupan 44. mesto.

 

Od triperesne slovenske ženske deskarske ekspedicije sta nastopili le dve, v krosu pa se je najbolj izkazala Taja Korpar z desetim mestom. V četrtfinale se je uvrstila tudi Sara Domajnko, ki je nato zasedla 12. mesto, medtem ko se je Janja Zdovc odpovedala nastopu in se pripravlja na četrtkov paralelni slalom. Trener Gorazd Polanec je današnjo progo - zaradi številnih ozkih grl - označil za neprimerno in prezahtevno za to starostno kategorijo, Korparjeva pa je bila desetega mesta zelo vesela. "Tako dobre uvrstitve nisem pričakovala. S svojim nastopom sem zelo zadovoljna, malce me je motilo le dolgo čakanje med vožnjami, v celoti pa je bilo v redu," je dejala 16-letna Korparjeva, podobnega mnenja pa je bila tudi njena današnja reprezentančna sotekmovalka.

Na tekmi nordijskih kombinatorcev se je od štirih slovenskih predstavnikov najbolje odrezal Borut Mavc. V zahtevni tekmi, predvsem težavna je bila zaradi izjemno močnega vzgornika preizkušnja v skokih, se je mladi kombinatorec iz Mislinje na koncu uvrstil na 11. mesto, preostali trije pa na naslednja mesta: 24. Žan Zagomilšek, 25. Urh Kranjčan in 30. Luka Oblak.

 

Moški veleslalom se ni razpletel po željah Sergija Robiča. Komaj 16-letni Ljubljančan je prvo vožnjo končal na sijajnem četrtem mestu, v drugem teku mu je bila po brezkompromisni predstavi na dosegu roke tudi kolajna, a je pet vratc pred ciljem - na mestu, kjer so imeli težave že mnogi tekmovalci pred njim - z levo nogo zapel količek in odstopil. Pri tem si je tudi poškodoval levi gleženj, navzlic temu pa bo bržkone nared za četrtkovo slalomsko tekmo. Veleslalomsko preizkušnjo na progi Pod Lany v Ještedu je dobil veliki up svetovnega smučanja - Norvežan Henrik Kristofferson. Od štirih slovenskih predstavnikov je bil najboljši Filip Todorovič (+3,95) na 20. mestu. Andraž Plevanc (+5,04) je zasedel 27. mesto, četrti slovenski predstavnik Miha Hrobat pa je odstopil že v prvi vožnji.

 

Slovenski biatlonci se v današnjih močnih vetrovnih razmerah niso najbolje znašli. Blestel je Nemec Matthias Dorfer, ki je na 12,5 km dolgi preizkušnji z dvema zgrešenima streloma najbližjega zasledovalca prehitel za poldrugo minuto, od štirih Slovencev pa je bil najboljši Primož Pančur (+8:52,4/7) na 47. mestu. Drugi Slovenci so se zvrstili na naslednja mesta: 56. Miha Dovžan (+10:30,2/10), 61. Jure Strle (+10:54,4/7) in 66. Juš Kolarič (+11:40,6/10). Edina slovenska biatlonka Nastja Ravšelj (+9:57,9) je na posamični tekmi na 10 km zasedla 46. mesto, zmagala je Nemka Laura Dahlmeier.

 

Danes je pred alpskimi smučarkami Eli Plut, Petro Ožbolt, Nino Žnidar in Klaro Livk tekma v slalomu, biatlonce Primoža Pančurja, Juša Kolariča, Jureta Sterleta in Miho Dovžana čaka posamična sprinterska tekma na 7,5 km, biatlonko Nastjo Ravšelj pa na 6 km. Umetnostna drsalka Patricia Gleščič bo v prostem programu skušala nadgraditi sedmo mesto iz kratkega programa.