Novice

3. olimpijski tek dveh dežel odlično uspel

30. december 2012 Šport za vse V lepem vremenu sta na Belopeških jezerih na 21 km slavila Rok Tršan in Mirjam Cossettini.

Organizatorji so kljub zelo slabim snežnim razmeram dobro pripravili progo, ki je bila sicer izjemno zahtevna z veliko težkimi vzponi in hitrimi spusti, kar je tudi eden od razlogov zakaj se tekme ni udeležilo več tekmovalcev. Ne glede na to, se je v sončnem vremenu na startu ob 11h zbralo veliko ljubiteljev smučarskega teka, tako otrok, kot tudi starostnikov v odlični formi. Na startu so stali tisti, ki se s to športno panogo ukvarjajo ljubiteljsko in tudi resni tekmovalci. Izbirali so lahko med 7km in 21km dolgo progo.

 

Start tekme pri Belopeških jezerih je tekmovalce popeljal na planoto pod Mangart, kjer so ujeli nekaj sončnih žarkov na sedem in enaindvajset kilometrov dolgi progi, ki sta se je udeležila tudi dva dobitnika olimpijskih medalj, smučar Jure Košir in veslač Iztok Čop. »Zelo rad tečem na smučeh, ne tekmujem sicer pogosto, a sem obljubil organizatorju, da pridem na tekmo, zato sem danes tudi tukaj. Sicer sem imel pred startom pomisleke o snežnih razmerah, a so se organizatorji potrudili in pripravili dobro tekmo«, je po tekmi povedal Čop.

 

Tradicionalno tekmovanje je potekalo že tretjič. Želja organizatorja je, da se prihodnje leto tekmovanje odvija v Ratečah, kjer je proga bolj primerna za začetnike v teku na smučeh. Žal je toplo vreme to letos preprečilo. »Za rekreativce razmere niti niso tako pomembne, važno je sodelovati. Sploh glede na to, da nam zima ni naklonjena je super, da je bilo tekmovanje sploh izvedeno. Na tako težki progi mi gre še bolje kot na ravninski, ker je veliko spusta«, je šaljivo pripomnil Jure Košir.

 

Smučarski tek služi kot priprava na poletno sezono za veliko športnikov, med njimi sta bila tudi kajakaš Jošt Zakrajšek in direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc. »Z ekipo smo pozimi večkrat na tekaških smučeh, ker je to zelo dober kondicijski trening. Tudi reprezentanca ima vsako leto vsaj teden dni zimskih priprav«, je o pomenu teka na smučeh strnil svoj pogled Jelenc.

 

Člani Športnega društva Ponca, ki so pripravili progo so se izkazali. Olimpijcu Mateju Sokliču je žal, da v Ratečah ni bilo dovolj snega: »Že drugo leto zapored nam je v nekaj dneh slabo vreme povsem uničilo progo v Ratečah. Žal je bila proga na 7 km na Belopeških jezerih zelo težka in zato je bila udeležba na krajši razdalji manjša«.

 

Tekma na 21km je štela za Slovenski pokal v rekreativnih smučarskih tekih, za katere na Smučarski zvezi Slovenije skrbi Jože Klemenčič. »V letošnjem letu bo 11 smučarsko-tekaških prireditev, letos prvič v sodelovanju z akcijo »Migaj raje z nami«, ki je pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije. Želimo si snega, kajti Ljubljanski maraton je lahko v snegu, smučarski maraton pa žal brez snega ne more biti izveden. Na tekme so vabljeni prav vsi, ki se radi rekreirajo pozimi«, je po odtečenih 21 km povedal Klemenčič.

 

Rezultate absolutno in po kategorijah na 21 km in 7 km v moški in ženski konkurenci si lahko ogledate v priponkah.

rezultati_tek_dveh_dezel_2012_7km_abs.xls18.5 K
rezultati_tek_dveh_dezel_2012_7km_kat.xls19.0 K
rezultati_tek_dveh_dezel_2012_21km_abs.xls25 K
rezultati_tek_dveh_dezel_2012_21km_kat.xls26 K