Novice

3. seja Izvršnega odbora OKS

16. marec 2011 Ostale zadeve Na seji IO OKS v Ljubljani so potrdili seznam kandidatov in kvot za olimpijske igre leta 2012 v Londonu, ki jih bodo upoštevali v programu dela v letošnjem letu.

Na seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) v Ljubljani so potrdili seznam kandidatov in kvot za olimpijske igre leta 2012 v Londonu, ki jih bodo upoštevali v programu dela v letošnjem letu. Skupaj je trenutno na seznamu 19 športnih panog in 91 slovenskih kandidatov.

 

Seznam je 15. februarja na predlog nacionalnih panožnih zvez oblikoval odbor za vrhunski šport OKS. V atletiki je ta čas za OI v Londonu šest kvot, v badmintonu je na seznamu Maja Tvrdy, v športni gimnastiki Aljaž Pegan, Mitja Petkovšek, Sašo Bertoncelj in tri kvote, v jadranju Vasilij Žbogar, Gašper Vinčec, Vesna Dekleva Paoli, Katarina Kerševan in Lena Koter, v judu Roki Drakšič, Aljaž Sedej, Matjaž Ceraj, Urška Žolnir, Vlora Beđeti, Raša Sraka, Ana Velenšek, Lucija Polavder, Petra Nareks in Vesna Đukič, v kajaku in kanuju slalomisti Peter Kauzer, Jure Meglič in Urša Kragelj ter tri kvote, mirnovodaši pa imajo tri kvote. Štiri kvote imajo cestni kolesarji, dve pa gorski. Košarka ima 12 kvot, rokomet 14, taekwondo štiri, odbojka na mivki pa dve. Na seznamu so še v namiznem tenisu Bojan Tokič, v rokoborbi Jure Kuhar, v plavanju Peter Mankoč, Anja Klinar, Sara Isakovič in Tanja Šmid, v strelstvu Rajmond Debevec in Željko Moičević, v tenisu pa Blaž Kavčič, Polona Hercog in Katarina Srebotnik.

 

Na seji IO so obravnavali zakon o spremembah zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenija, ki daje pravno podlago za delovanje Fundacije za šport (FŠO), ter zakon o dosmrtni renti za izjemne dosežke. Ob dvajsetletnici slovenskega olimpijskega gibanja bodo pri nas pripravili številne aktivnosti, kot tudi za leto evropskega prostovoljstva, ki ga obeležujemo letos.

 

Marko Rajšter, direktor direktorata za šport na ministrstvu za šolstvo in šport, je dejal, da so bili v predlogu zakona o dosmrtni renti za izjemne dosežke med merila za športe rente uvrščeni tudi dobitniki zlatih medalj na olimpijskih igrah ali svetovnih prvenstvih ter svetovni rekorderji v olimpijskih športnih, pa tudi dobitniki zlatih medalj na paraolimpijskih igrah. Pri najvišjem državnem priznanju za šport, Bloudkovih nagradah, so upoštevali tudi priznanje za izredne dosežke. Sedanji zakon za to področje je sicer še iz leta 1979 in je bil leta 2003 popravljen. Na seji IO je bilo med drugim ponovno predlagano, da se upoštevajo vse medalje z OI, SP ali paraolimpijskih iger.

 

Zakon o spremembah zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenija je državni zbor sicer že sprejel, vendar je v ponedeljek doživel odložilni veto v državnem svetu in ga bodo morali spet obravnavati v državnem zboru. Svet FŠO se s 17 znižuje na 15 članov, OKS pa je obdržal sedem mest, kot jih je imel še v prejšnjem svetu. Po enega člana predlagata Fakulteta za šport, Zavod za šport Planica, dva člana skupnost ali združenje občin Slovenije ter tri člane strokovni svet za šport. Vse te člane imenuje državni zbor, petnajstega pa vlada na predlog resornega ministra.

 

Predsednik OKS Janez Kocijančič je predlagal, da se državnemu zboru in vladnim parlamentarnim strankam pošlje dopis, da se OKS strinja, da se zakon v taki obliki ponovno potrjuje. Drago Balent, direktor FŠO, je imel številne pripombe in je predlagal, da se takšnega zakona ne sprejme. Na glasovanju je IO večinsko potrdil Kocijančiču z enim glasom proti in štirimi vzdržanimi.

 

Tjaša Andree Prosenc je dejala, da so ubranili zakonitost ravnanja firme OKS Olimp pri usposabljanju strokovnih delavcev v športu. Dokazali so, da je bilo 2,7 milijona evrov, pridobljenih iz evropskih strukturnih skladov, porabljenih namensko in v skladu s pravili.