Novice

31. skupščina OKS-ZŠZ

12. junij 2013 O OKS-ZŠZ Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez (OKS - ZŠZ) je na današnji 31. seji skupščine v Zrečah najdlje obravnaval problematiko spreminjanja dosedanjih pravil.

Poleg tega so člani potrdili letno poročilo za minulo leto in sprejeli program za letošnje. Člani skupščine, od 102 možnih je bilo prisotnih 60 članov. Hkrati je OKS sprejel tudi odstopno izjavo dr. Edvarda Kolarja, slednji je zdaj vršilec dolžnosti direktorja direktorata za šport, pri čemer pa gre za navzkrižje interesov, saj je bil pred tem član izvršnega odbora OKS. Gimnastična zveza Slovenije je na njegovo mesto predlagala Ivana Levaka, kar je OKS potrdil.

 

OKS je imel leta 2012 4.890.333 evrov prihodkov iz lastnih sredstev, odhodkov je bilo za 4.836.686 evrov, izkazan pa je presežek v višini 53.647 evrov. Člani so ugotovili, da so uspešno racionalizirali poslovanje tudi po zaslugi zmanjšanja plač za 10 odstotkov. OKS ni bilo treba odpuščati, realizacija je bila večja od načrtovane, predvidena poraba pa ni bila presežena.

 

Skupščina se je soočila tudi s problematiko lastnih nepremičnin. Največ težav še vedno predstavlja bežigrajski stadion, kjer so se dela ustavila, medtem ko program razvoja Planice teče po predvidenem urniku. Generalni sekretar OKS dr. Tone Jagodic je med drugim zbrane seznanil, da so evropski olimpijski komiteji sprejeli, da bodo prve evropske igre, gre za različico olimpijskih iger zgolj za evropske države, na sporedu leta 2015.

 

V tekočem letu ima OKS pred sabo še nekaj večjih projektov. Letos se bo s tekmovalnega vidika predvsem osredotočal na sredozemske igre v turškem Mersinu, olimpijske igre evropske mladine v Utrechtu in svetovne igre v Caliju, precej pozornosti pa bodo deležne tudi priprave na tekmovanja leta 2014, predvsem na zimske olimpijske igre v Sočiju.

 

Precejšen del dnevnega reda so zbrani posvetili prenovi pravil organiziranosti OKS, s čimer se ukvarjajo že dve leti. Ker bi spremenjena pravila radi sprejeli do konca leta, jih je predvsem treba uskladiti z veljavno zakonodajo.

 

Največ časa so člani skupščine OKS posvetili problemu mandatarskega sistema, kjer jih je večina menila, da bi moral predsednik v prihodnje le obdržati nekaj samostojnosti in si sam izbrati najtesnejše sodelavce, torej podpredsednike. Pobude bodo še obravnavali, cilj pa je, da bi spremenjena pravila sprejeli na decembrski seji.

 

"Naše delo v minulem letu in v mesecih do zdaj je bilo uspešno, a pomanjkljivo v detajlih. Temu se moramo bolj posvetiti v prihodnje. Lani smo bili priča zelo nenaklonjenemu okolju z naslova javnih financ, a smo po velikih naporih pridobili dovolj lastnih sredstev. V športu je treba financirati dejavnosti, sicer začnejo te ugašati. Naučili smo se, da moramo živeti s situacijo, takšno, kot je, in da ne moremo živeti v iluzijah, da lahko slovenski šport razpolaga s sredstvi, kolikor jih potrebuje," je dejal predsednik OKS dr. Janez Kocijančič.