Novice

32. seminar EOC v Portorožu

05. maj 2011 Vrhunski Šport Po letu 2001, organizira Olimpijski komite Slovenije od 5.-7. maja 2011, že drugi seminar evropskih olimpijskih komitejev v Sloveniji.

Po letu 2001, organizira Olimpijski komite Slovenije od 5.-7. maja 2011 drugi seminar evropskih olimpijskih komitejev. Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez

Kocijančič je v uvodnem nagovoru izpostavil velike slovenske športne uspehe. "Na olimpijskih igrah v zadnjem obdobju smo bili vedno med prvimi tremi do petimi najuspešnejšimi državami, če pri tem štetju upoštevamo tudi velikost in številčnost držav. Poleg tega smo kot ena najmanjših držav tudi udeleženci velikih tekem v kolektivnih športih, na SP v nogometu, košarki, hokeju na ledu...," je člane seminarja nagovoril Kocijančič, ki je tudi član izvršnega odbora EOC.

 

Evropa je edni kontinent, ki se doslej še ni odločila za organizacijo evropskih športnih iger, tekmovanja različnih panog na enem mestu istočasno po vzoru olimpijskih iger. Taka tekmovanja že dolgo potekajo na drugih celinah, kot so vseameriške, afriške, azijske in oceanijske igre. Trenutno zaključujejo raziskavo o možnostih za izvedbo takega tekmovanja. "Rezultati na zadnjih velikih tekmovanjih potrjujejo, da bo Evropa ohranila prednost pred ostalimi celinami po žlahtnosti in seštevku medalj na olimpijskih igrah. V Portorožu bomo skušali skupaj z nacionalnimi komiteji najti rešitve, da bo naš šport tako uspešen tudi na prihodnjih tekmovanjih, katerih prireditelji se bodo predstavili naslednja dva dneva," je uvodoma povedal Patrick Hickey, predsednik EOC.

 

Prvi dan so besedo dobili organizatorji naslednjih olimpijskih iger leta 2012 v Londonu. Gunilla Lindberg, generalna sekretarka svetovnega združenja nacionalnih olimpijskih komitejev (ANOC), je iz ankete nacionalnih olimpijskih komitejev izluščila predloge za izboljšanje določanja kvot in olimpijskih kvalifikacijskih sistemov za športnike. Tako se je bil doslej zelo tog sitem v gimnastiki, ki je nastope na OI omogočal praktično zgolj prek mnogoboja, že nekoliko izboljšan.

 

V nadaljevanju je Tosh Tsurunaga, na MOK-u odgovoen za odnose z nacionalnimi olimpijskimi komiteji, spregovoril o pripravah na POI London 2012 in se dotaknil kvalifikacijskega sistema za nastopna irah, pravila 51 listine MOK-a, ki se nanaša na komercialno uporabo športnika pred, med in po olimpijskih igrah, procesa akreditacij, antidopinga medijev, mix zone itd.

 

Jutri bodo, med drugim, o svojih težavah in predlogih pri pripravah na OI v britanski prestolnici govorili tudi predstavniki nacionalnih komitejev. V naslednjih dveh dnevih se bodo predstavili še prireditelji zimskih OI leta 2014 v Sočiju in Svetovna protidopinška agencija (Wada), govorili bodo tudi o nedovoljenih športnih stavah in nameščanju izidov, o sodelovanju z Evropsko unijo, kjer bodo v prihodnje na voljo dodatna sredstva za šport, ter o olimpijskih igrah mladih leta 2012 v Innsbrucku in leta 2014 v kitajskem Nanjingu. Evropska komisija športnikov bo predstavila svoje poročilo.