Novice

39. generalna skupščina evropskih olimpijskih komitejev

29. november 2010 Ostale zadeve Na 39. generalni skupščini EOC, ki se je minulo soboto končala v Beogradu, sta se med drugim predstavila tudi organizatorja naslednjih olimpijskih iger.

Na 39. generalni skupščini Evropskih olimpijskih komitejev (EOC), ki se je danes končala v Beogradu, sta se med drugim predstavila tudi organizatorja naslednjih olimpijskih iger.

Tako London, ki bo leta 2012 gostil poletne OI, kot ruski Soči, prireditelj zimskih OI 2014, sta optimistična in zagotavljata, da ne bodo imeli težav.

 

Delegacijam, zbralo se je 48 evropskih komitejev, so se zadnjič neposredno predstavili kandidati za zimske OI leta 2018. O nemškem Münchnu, francoskem Annecyju in južnokorejskem Pjeongčangu bo Mednarodni olimpijski komite odločal julija prihodnje leto v Durbanu v Južnoafriški republiki.

 

Janez Kocijančič, član izvršnega odbora EOC in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, je dejal, da pri predstavitvah organizatorjev in kandidatov za OI ni bilo čutiti, da bi imeli zaradi gospodarske in finančne krize kakšne težave. "Vsaj nam so zagotavljali, da je tako. Na zasedanju te krize ni bilo videti. Vsi so govorili, da so dobro pripravljeni, da imajo vse organizacijske dejavnosti usklajene s predvidenimi časovnimi roki ter da tudi težav s proračuni ni. V zakulisju pa je bilo občasno slišati tudi drugačne, nekoliko manj optimistične zgodbe," je pojasnil Kocijančič, ki je obenem dejal, da se volitve organizatorjev Olimpijskih festivalov evropske mladine  leta 2015 niso odvile v skladu s slovenskimi željami. Liechtenstein, ki je kandidiral skupaj z avstrijsko deželo Predarlberg, je le za en glas premagal Sarajevo v boju za zimsko srečanje evropske mladine, poletne pa bo čez pet let gostil Tbilisi, ki je premagal Brno. Naslednji OFEM bodo leta 2011 v Liberecu in Trabzonu, leta 2013 pa v Brašovu in Utrechtu.

 

Nekdanji košarkarski zvezdnik Vlade Divac, sedaj predsednik srbskega olimpijskega gibanja, in Finec Roger Talermo sta bila izvoljena kot predstavnika EOC v izvršnem odboru Mednarodnega združenja nacionalnih olimpijskih komitejev (ANOC). Do leta 2014 bosta zastopala evropske komiteje skupaj s predsednikom EOC Patrickom Hickeyjem, podpredsednikom Aleksandrom Kozlovskim in generalnim sekretarjem Raffaelejem Pagnozzijem.

 

Prvi dan zasedanja so se udeleženci 39. skupščine EOC uvodoma s posmrtno podelitvijo reda za zasluge spomnili na Piotra Nurowskega, nekdanjega predsednika poljskega olimpijskega komiteja in velikega prijatelja Olimpijskega komiteja Slovenije, ki je bil aprila lani na letalu, v katerem je na poti na komemoracijo za pobitimi poljskimi vojaki v Katinskem gozdu preminilo veliko članov najvišjih poljskih državnih organov.