Novice

4. mednarodni kongres športne medicine Maribor 2012

17. oktober 2012 Olimpijska reprezentanca Slovenije, Vrhunski Šport V Mariboru je 12-13 oktobra 2012 potekal 4. Mednarodni kongres športne medicine. Aktualne teme in eminentni predavatelji so privabili rekordnih 300 udeležencev.

Med obravnavanimi temami so bile letos v ospredju »prehrana vrhunskega športnika« z zelo zanimivim sklopom predavanj, ki jih je povezovala vrhunska strokovnjakinja s tega področja dr. Nada Kozjek, dr.med. Kot gostujoči predavatelj je nastopil vodilni svetovni strokovnjak prof. Ron Moughan iz Velike Britanije, ki je nazorno predstavil vlogo pravilnega prehranskega režima vrhunskega športnika, ter pomen prehranskih dodatkov, ki so v zadnjih letih izredno razširjeni. Posebej je bilo opozorjeno na nevarnosti dopinga, pa tudi na veliko nevarnost kontaminacije prehranskih dodatkov z nedovoljenimi substancami, kar se v kar 20-30 odstotkih dogaja na evropskem tržišču, še posebej pri proizvajalcih brez ustreznih referenc. Previdnost je tu vsekakor na mestu, je poudaril dr. Lovro Žiberna iz Slovenske antidopinške agencije (SLOADO).

 

Druga osrednja tema je obravnavala mišične poškodbe, ki so pravzaprav najpogostejše športne poškodbe . Največjo težavo prestavlja nevarnost ponovne poškodbe iste mišice zaradi tvorbe brazgotinskega tkiva, kar je mnogokrat posledica nepravilnega zdravljenja. Predstavljeni so bili najmodernejši fizioterapevtski pristopi, pa tudi novosti na področju zdravljenja mišičnih poškodb, ki temeljijo na humni genetiki in uporabi avtolognih rastnih faktorjev. Na tem področju pionirsko, v svetovnem merilu, delo opravlja ekipa strokovnjakov iz UKC Maribor (dr. Matjaž Vogrin,  dr. Avrelija Cencič, dr. Marjan Rupnik, Robi Kelc...).

 

V okviru kongresa so bile organizirane tudi tri učne delavnice, kjer so udeleženci lahko pridobili praktična znanja na področju:
- športne prehrane (vodila jo je dr. Nada Kozjek, sodeloval pa je njen dolgoletni »pacient«, dobitnik 16 medalj z Olimpijskih Iger in svetovnih prvenstev, Iztok Čop),
-reanimacije na športnem tekmovališču z uporabo defibrilatorja, kar je izredno aktualna tema ob številnih kardialnih zapletih, še posebej na področju vrhunskega nogometa,

-preprečevanja poškodb v nogometu FIFA 11+, s katerim je mogoče zmanjšati število poškodb v nogometu za 30-40%.

 

Izredno pozornost je pritegnila okrogla miza na temo »organizacija zderavstvenega varstva športnikov v Sloveniji«, ki jo je moderiral znani športni novinar Ivo Milovanovič, sodelovala pa sta olimpijska zmagovalca Iztok Čop in Primož Kozmus, direktor športa na OKS Blaž Perko, direktorica zavarovanj Zavarovalnice Adriatic, specialist medicine športa Rudi Čajevec in  predsednik organizacijskega odbora kongresa dr. Matjaž Vogrin. Pogovor je pokazal, da so v trenutnem sistemu prisotne številne pomanjkljivosti in da so športniki prisiljeni iskati zasilne rešitve in se zatekati k improvizaciji. Nakazane so bile rešitve, čas pa bo pokazal, ali bomo pri oblikovanju novega, boljšega modela uspešni.