Novice

4. protidopinška konferenca

05. december 2012 O OKS-ZŠZ V Ljubljani je potekala 4. protidopinška konferenca, kjer je bilo govora o tem kako kompleksno je prepletena problematika dopinga v Sloveniji.

O pomembnosti boja proti dopingu je uvodoma spregovoril predsednik OKS, dr. Janez Kocijančič, ki je poudaril:"Slovenska vlada ne izpolnjuje obvez in mednarodnih dogovorov". Namignil je predvsem na nizka finančna sredstva in težave pri ustanovitvi samostojne organiziranosti SLOADO.

 

Na konferenci so v veliki večini sodelovali predstavniki panožnih športnih zveze, ki so jih predavatelji  dr. Lovro Žiberna, dr. Klemen Šaninger, dr. Joško Osredkar in ostali seznanili z najbolj razširjenimi vrstami dopinga (EPO, steroidi, rastni hormoni...) ter poslediciami uživanja prepovedanih snovi za zdravje.

 

Vse bolj namreč v svetu sledijo pogledom, da trenerja in športnika, ki sta goljufala s pomočjo dopinga čaka dosmrtna prepoved nastopanja. O tem kako se boriti proti kršiteljem z nizkim proračunom je spregovorila Marija Anđelković iz Antidopinške agencije Srbije. Izpostavila je, da je velika težava tudi v obliki prehrambenih dodatkov, ki vsebujejo snovi, ki so prepovedane in škodljivo vplivajo na zdravje.

 

Govora je bilo tudi o genskem dopingu, ki je v svetu športa vse bolj priljubljen način goljufanja o katerem sta spregovorila dr. Jana Frank in dr. Rok Košir. Prav tako so strokovnjaki izpostavili, da se v nečedne posle ne ujamejo samo športniki, ampak da deluje prava industrija, ki pomaga da prepovedane substance pridejo do končnega uporabnika.

 

Na konferenci so izpostavili tudi dejstvo, da je v Sloveniji premalo zdravnikov osveščenih o dopingu, kar je lahko problem pri ozaveščanju mladih o eni najbolj sivih lis športa.