Novice

4. seja IO OKS

20. marec 2015 Ostale zadeve Člani Izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije so na svoji 4. seji razpravljali o aktualnih zadevah slovenskega športa in sprejeli nekaj pomembnih sklepov.

Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije je na današnji seji v Ljubljani dal pozitivno mnenje k letnemu programu športa, po katerem bo lahko šport dobil denar iz državnega proračuna. V letošnjem letu bo na voljo 37.287.227 evrov. Pogodbe naj bi podpisali šele konec junija letos, kar je po mnenju članov IO OKS, milo rečeno, izjemno pozno. Večina članov IO je menila, da politika ni sposobna slediti vrhunskim rezultatom slovenskih športnic, športnikov in ekip, saj bodo ob zniževanju sponzorskih sredstev športne organizacije dobile proračunski denar šele v drugi polovici letošnjega leta. Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je dejal, da se obenem proračunska sredstva za šport nižajo vsako leto, poleg tega v naslednjem obdobju ne bo investicijskega denarja iz evropskih strukturnih skladov, ki sedaj zajemajo več kot 25 milijonov letnih proračunskih sredstev za šport, in da bodo na voljo le še sredstva za programe (letos slabih 12 milijonov evrov). "Žal sta nas na ministrstvu pestili dve težavi, pozen sprejem rebalansa državnega proračuna, pa tudi odstop ministrice, pristojne za šport. Sedaj imamo končno potrjen tudi pravilnik o merilih za sofinanciranje in s tem pravne podlage za izvedbo razpisa. V tretjem tednu junija bodo podpisi pogodb, nato pa bo sledil sprejem zahtevkov in plačila. Zavedamo se, da to ni v prid slovenskemu športu, ampak zaradi omenjenega letos ni bilo možno storiti drugače," je dejal Darko Repenšek, vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za šport.

Strokovna sveta za tekmovalni šport in športa za vse sta predstavila svoje programe do leta 2018 in za letošnje leto. Podpredsednik OKS Iztok Čop je dejal, da Olimpijski strokovni center že dobiva prve organizacijske oblike, za posamezne vsebine delovanja pa so bili izbrani Nejc Šarabon (meritve in svetovanja), Rado Pišot (kadri), Matjaž Vogrin (medicina športa) in Janez Vodičar (panožni športni centri). Za olimpijske igre v Riu de Janeiru prihodnje leto so po Čopovih besedah že naredili okvirni model za izbor reprezentance. Čim prej se bodo skušali tudi dogovoriti za kriterije za določitev potnikov iz posameznih športnih panog.


Člani IO OKS so potrdili pravilnik o sistematizaciji delovnih mest v OKS, na katerem bodo, med drugim, enkrat letno določali vrednost točk. Ukinili so revalorizacijo plač, znižali dodatek na delovno dobo in povečali variabilni del na plus minus 30 odstotkov.


Potrdili so člane arbitražnega razsodišča za šport OKS s štiriletnim mandatom. Predsednik predsedstva je postal Tone Prosenc, njegova namestnica Andreja Simšič, tajnica arbitraže pa Simona Volaj Rakušček. Za predsednike arbitražnih senatov so bili imenovani sodniki Miodrag Đorđević, Samo Logar, Irena Kočevar, Andrej Kozelj in Milan Mesojedec.


Ustanovljena je bila fundacija za podporo športnikom iz socialno šibkih okolij. Milan Žvan je predlagal ustanovitev Slovenske akademije športa po vzoru Slovenske akademije znanosti in umetnosti, pri pravilniku o štipendiranju športnikov pa je predlagal, da se med kriterije uvrsti tudi univerzijada.