Novice

5. seja IO OKS

08. junij 2011 Ostale zadeve V Ljubljani je bila 5. seja IO OKS v letošnjem letu, na kateri so člani obravnavali pereča vprašanja slovenskega športa.

Na seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije  so člani največ pozornosti posvetili sistemskim rešitvam slovenskega športa, tudi v luči spremenjenega sofinanciranja s strani države, ki bo sredstva namenila šele po izvedbi programov-

 

MMŠ je namreč nedavno izdalo dopis športnim organizacijam, po katerem se iz državnega proračuna sofinancirajo programi šele potem, ko so ti že izvedeni in ne tekoče med letom. S tem se je dobesedno čez noč, kot je ocenil Bojan Žmavc, načelo korenine slovenskega športa. "Šestinšestdeset let je bil dosedanji sistem financiranja športa zakonit, zato menimo, da je bil ta korak nepotreben," je menil predsednik OKS Janez Kocijančič. Edvard Kolar (Gimnastična zveza Slovenije) je dejal, da so imeli v njegovi zvezi izjemno veliko težav tako s financiranjem svetovnega prvenstva, ki je bilo tudi kvalifikacijsko za OI v Londonu, kot tudi z izplačilom plač. Podobnih dopisov s strani športnih zvez je bilo še veliko. Darko Repenšek (MŠŠ) je dejal, da se tako on kot skoraj vsi ostali na ministrstvu strinjajo s pripombami iz športa, vendar so morali zaradi revizijskih zahtev spremeniti način financiranja, za katerega pa tudi v MŠŠ upajo, da v letu 2012 ne bo več tak. "Zveze smo pozvali, da se prilagodijo, vendar je stanje v slovenskem športu resnično dramatično. Javnost nas bo ocenjevala po rezultatih. Ko bo prišlo do škode in rušenja dobrega ter v mednarodni tekmovalni konkurenci potrjenega sistema, tega ne bomo mogli nikoli več popraviti," je menil Kocijančič.

 

Ko je beseda nanesla na sistemske rešitve v slovenskem športu, je bila enotna ugotovitev, da položaj tudi na tem področju ni rožnat. To velja na področju preventivnih zdravstvenih pregledov športnikov, zaposlovanja športnikov v javni upravi, ki se zmanjšuje, zavarovanj športnikov, kjer so športne organizacije premalo naredile, sklada vrhunskih športnikov in nacionalnih panožnih športnih šol. Pravih pogojev za povečanje obsega financiranja športa s strani države zaradi gospodarskih razmer ta čas sicer ni, skušali pa bodo uveljaviti že sprejete sklepe in zadržati sedanje stanje.

 

Iz finančnega poročila za leto 2010 je razvidno, da je Olimpijski komite Slovenije imel v lanskem olimpijskem letu 4.653.471 evrov prihodkov in 4.477.887 evrov odhodkov. Presežek, porabili ga bodo za športne projekte v tem letu, je bistveno višji od načrtov zaradi višjih prilivov iz Mednarodnega olimpijskega komiteja in izplačila dividend Športne loterije. Letos OKS načrtuje 4.398.492 evrov prihodkov in 4.344.568 evrov odhodkov.