Novice

7. olimpijski novinarski klub

19. junij 2012 Na sedmem olimpijskem novinarskem klubu so se predstavili cestni kolesarji, strelci, igralka badmintona ter paraolimpijci kolesarji.

Debevec je imel veliko smole že pred OI, saj so ga 30. aprila nepridipravi okradli in mu odtujili tudi njegovo strelsko orožje z unikatnimi dodatki. "Ukradena puška je še vedno pri neznancu. To pa sem že odmislil in uspelo mi je sestaviti puško, ki je dovolj dobra, da sem bom uspešno meril na OI v Londonu. Pri tem so mi pomagali številni kolegi po Evropi. Rezultati na treningu so dobri, za OI se bom skušal čim bolj zbrati, bo pa tokrat moja najmočnejša disciplina šestdeset strelov v ležečem položaju. Na OI ne grem le sodelovati, po dveh olimpijskih medaljah so moji cilji visoki," je pojasnil Debevec.


Strelka Živa Dvoršak bo na OI nastopila prvič, Debevec pa osmič. "Odprtja OI, ki sem jih doslej gledala po televiziji, tudi tokrat ne bom spremljala v živo, ker me čaka prvi nastop že takoj na začetku OI. Želim si ponoviti dosežek iz evropskega prvenstva. Formo pridno stopnjujem in se nadejam uspešnega nastopa," je povedala Dvoršakova. Boštjan Maček, sredozemski prvak, bo na OI ponovno nastopil v streljanju na glinaste golobe: "V zadnjem času sem vadil na strelišču v Beogradu, kamor se vedno rad vračam. V tem mestu sem na tekmi le za krog zaostal za svojim državnim rekordom in potrdil, da sem dobro na poti do Londona. Sezona se je začela že marca in najpomembnejše je bilo dobro načrtovanje forme. Potreboval sem tekmo po menjavi puške, da sem pridobil samozavest. Pred tekmo v Beogradu se je namreč porajalo vprašanje, če sem dobro pripravljen."


"Trenutno sem kar še utrujen. Upam, da se bom v naslednjih dneh spočil pred DP. Nato pa me ponovno čaka počitek in priprave na naslednje dirke. Najbolj pomembno bo, da bom prišel na dirko po Franciji spočit in v solidni formi, ki bi se morala med dirko še dvigniti. Največja napaka bi bila, če bi imel pred tem izjemno težke treninge, ker bi se s tem preveč izčrpal. Na OI bo nastopila trojica Slovencev. Toda tudi druge ekipe bodo okrnjene. Ker ne veljamo za izrazite favorite, lahko prihranimo nekaj moči. Moja naloga bo pomoč ostalim, predvsem Borutu Božiču, da mu bom vrnil pomoč, ki sem jo od njega dobil na zadnjih dirkah," je povedal Jani Brajkovič, zmagovalec dirke po Sloveniji.


Borut Božič si želi, da bi na OI ponovno vpletel v boj za odličja, kot na SP na Danskem. "Olimpijska proga mi še bolj leži, kot tekmovališče na Danskem. Po dirki po Franciji bo zelo pomembno, da bomo končali brez poškodb in zdravi, pa tudi psihično na dovolj visoki ravni. Upam, da ne bomo ponovili OI v Pekingu in da bomo veliko več prikazali v Londonu," si je zaželel Božič. "Na prvem mestu je dirka po Franciji, potem pa bom razmišljal o OI. Zaenkrat sem rezerva, in če bom tri tedne zdržal na dirki po Franciji, bom tudi teden dni v Londonu. Mislim, da bom po dirki po Franciji prišel v vrhunsko formo za OI," je pojasnil Kristijan Koren, dobitnik kronometra na dirki po Sloveniji.


Polona Batagelj je italijanski klub zamenjala za slovenskega. "Mislila sem, da bom hitreje napredovala, vendar se je izkazalo, da razmere niso bile najboljše in sem prišla pod slovensko okrilje. Pri dekletih je v kolesarstvu manj taktike, kot med kolesarji, ker je tudi manj dobrih ženskih klubov. V zadnjem času sem zelo napredovala in to me tudi vleče naprej," je povedala Batageljeva.


"Dva tedna se pripravljamo v Planici, kjer imamo na voljo tudi višinsko komoro. Za kratke sprinte na igrišču potrebujemo specifično badmintonsko kondicijo in temu smo posvetili v zadnjem obdobju največ pozornosti. Kvalifikacije za letošnje igre so bile celo težje, kot pred štirimi leti za OI v Pekingu. Upam pa, da bom tokrat naredila več, kot sem pred štirimi leti. Veliko pa bo odvisno od žreba. Nadejam se, da ne bom že na začetku naletela na kakšno favoritinjo iz Azije," je pojasnila badmintonistka Maja Tvrdyjeva.


"Na OI bodo potovali vsi dobitniki olimpijskih medalj z iger v Pekingu, igre pa bodo zelo zahteve. Upamo, da bodo izidi, ki jih bodo naši športniki dosegli, razveselili slovensko javnost," je dodal predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije OKS Janez Kocijančič, podobno željo pa je izrekel tudi Bogdan Gabrovec, vodja slovenske olimpijke odprave.


Zaradi drugih obveznosti so na olimpijskem klubu OKS in Društva športnih novinarjev Slovenije manjkali namiznoteniški igralec Bojan Tokič, ki večino treninga opravi s tujimi reprezentancami, ter jadralci, predstavili pa so se tudi športniki invalidi v kolesarstvu. "Paraolimpijska reprezentanca za Londonu je večinoma že znana, nastopilo bo med 23 in 25 tekmovalcev. Nadejamo se uspešnega nastopa, priprave na OI pa so že v zaključni fazi," je pojasnil Jože Okorn, dobitnik prve slovenske paraolimpijske medalje leta 1972 v Nemčiji. "Prvič bom nastopil na paraolimpijskih igrah. Bolj mi leži cestna dirka, ker znam izkoristiti zavetrje, kot pa kronometer. Ker ni veliko dirk za invalide, nastopam doma povečini na rekreativnih dirkah ter na dveh ali treh tekmah v tujini. Kljub pomanjkanju nastopov v najmočnejši konkurenci pa se nadejam uspešnega nastopa," je končal kolesar Roman Pongrac.