Novice

7. redna seja IO OKS-ZŠZ v Kristalni palači, 7.7.2015

08. julij 2015 O OKS-ZŠZ Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec je na seji izvršnega odbora pojasnil dogodke okrog ustanavljanja zveze šestih športov.

Izpostavil je, da so na skupnem sestanku ugotovili zelo veliko stičnih točk in zelo malo tistih, kjer se pogledi razhajajo. Dogovorili so se za skupno usklajevanje, predvsem pri zakonodaji.

 

Nogometna, košarkarska, rokometna, hokejska, atletska in smučarska zveza že nekaj časa snujejo skupno združenje, trije predsedniki iz smučarske, nogometne in košarkarske pa so bili v ponedeljek na sedežu OKS, kjer so na zaprtem sestanku govorili z vodstvom OKS.
"Zveze se lahko po vseh pravilnih združujejo, če imajo skupne interese v tistih točkah, za katere menijo, da so premalo izpostavljeni in zastopani. Ugotovili smo, da se ne razhajamo tako, kot je bilo videti na prvi pogled. Dogovorili smo se za usklajevanje na področju zakonskih sprememb, infrastrukture, tudi glede kadrovskih zadev, danes denimo poteka razpis za direktorja direktorata za šport. Želimo si, da bi uredili podlago za čim boljše delo športnikov ne glede na to, ali prihajajo iz ekipnih ali individualnih športov. Najbolj pereč je zakon o športu, ki pa sploh še ni šel v javno razpravo in poteka šele usklajevanje in nima niti statusa delovnega gradiva. Želimo si, da po novem zakonu pogoji za šport vsaj ne bodo slabši, kot so bili," je pojasnil Gabrovec.


Predsednik OKS je tudi dejal, da je eno od perečih tem dejstvo, da Smučarska zveza Slovenije (SZS) na lanski volilni skupščini ni uspela, da bi dobila svojega predstavnika v IO OKS, kjer bi zastopala interese skoraj vseh zimskih športov razen hokeja in drsalnih disciplin, in bodo to skušali urediti na naslednji skupščini. Generalni sekretar OKS Edvard Kolar je dodal, da želijo v zakon o športu vnesti vsa pomembna določila, ki jih vsebuje nacionalni program športa, tega pa je soglasno potrdil državni zbor.


Med drugim je Kolar omenil precejšnje spremembe v predlogu zakona pri usposabljanju in licenciranju kadrov, pooblastilih strokovnega sveta, delu v športu in v tem pogledu razlike v usposobljenem in izobraženem kadru, pa tudi pri pripravi velikih športnih prireditev. Gabrovec je med zakonodajnimi spremembami omenil tudi zakon o premostitvenem zavarovanju športnikov, ki zaradi številnih pripomb in dopolnitev ni zaživel, predvsem zato, kot je dejal Gabrovec, ker je večina športnikov registrirana kot s.p.


Predsednik odbojkarske zveze Slovenije (OZS) Metod Ropret je izpostavil, da v skupini šestih niso vsi kolektivni športi, v njej pa sodelujejo zelo vplivni slovenski posamezniki. Tako Ropret kot Vojka Ravbar, Janez Sodržnik in Tjaša Andree Prosenc so poudarili, da je potrebno najti rešitev znotraj OKS. Predsednik Košarkarske zveze Slovenije (KZS) Matej Erjavec je dodal, da so bili osnovni nameni zgolj pozitivni, ki pa so v javnosti dobili negativni prizvok.
"Prav zato je bil ponedeljkov sestanek pozitiven in je odpravil vse morebitne dvome in negativnosti, zato pohvala vodstvu OKS za pobudo in sam razgovor ter pobude na ponedeljkovem sestanku," je poudaril Erjavec. Gabrovec je izpostavil, da zveza formalno ni bila ustanovljena, "tudi če bo, pa še naprej obstaja nedvomna želja po dogovoru pri morebitno spornih stvareh".

 

Člani izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije so med drugim dali pozitivno mnenje k dopolnitvam zakona o igrah na srečo, potrdili so tudi reprezentanco za Evropski festival evropske mladine, ki bo letos v Tbilisiju, in predstavili izsledke raziskave o vključenosti žensk na vodilnih položajih pri nas, ki je zelo nizka.


V Tbilisiju v Gruziji bo na Ofemu nastopilo 60 športnikov in športnic v atletiki, športni gimnastiki, judu, cestnem kolesarstvu, plavanju , rokometu in tenisu.


Za olimpijske igre prihodnje leto je na seznamu OKS nekaj čez 100 kandidatov, vendar je med njimi tudi precej takih, ki še niso izpolnili mednarodnih norm. Posamezniki so glede na uspehe razdeljeni na štiri ravni, ki so podlaga za sofinanciranje, in se sproti dopolnjuje, tudi z zamenjavami na posameznih ravneh.