Novice

7.seja IO OKS

13. september 2011 Ostale zadeve IO OKS je na 7. seji na Vranskem predstavil poročila komisij in organov OKS iz minulega obdobja, spregovoril o izpolnjenih normah za nastop na OI v Londonu, ter se dotaknil še nekaterih vprašanj.

 Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije je na današnji 7. seji na Vranskem predstavil poročila komisij in organov OKS iz minulega obdobja, spregovoril o izpolnjenih normah za nastop na OI v Londonu, teh je že 26, in med drugim omenil tudi problematiko zaposlovanja športnikov, ki zaenkrat ostaja brez rešitve.

 

Generalni sekretar OKS Tone Jagodic je uvodoma predstavil izsledke minule seje, nato pa so o delu v minulem obdobju poročali odbori in komisije delovnih teles OKS. Glede na predstavljena poročila čaka slovensko krovno športno organizacijo tudi v prihodnje veliko dela. Najbolj zanimiva je bila tretja točka dnevnega reda, saj je šlo za aktualne zadeve s področja vrhunskega športa, kjer je vse delo usmerjeno v doseganje uspehov na olimpijskih igrah v Londonu 2012.

 

Po zadnjih izpeljanih svetovnih prvenstvih v veslanju, atletiki in slalomu na divjih vodah je bilo doseženih tudi nekaj norm za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Londonu. Takšnih kvot za nastop je že 26 (gre za posameznike ali pa predstavnike v določenih športnih panogah). "V minulih tednih smo obiskali London, kjer smo imeli sestanek vodij delegacij. Predstavili so nam vse podrobnosti v zvezi z igrami, razkazali so nam prizorišča, več ali manj je vse že pripravljeno. Na nekaterih prizoriščih že potekajo testna tekmovanja, predstavitev pa so si ogledale delegacije z vsega sveta. Menim, da bodo igre v Londonu 2012 zelo dobro organizirane in uspešne," je uvodoma dejal Blaž Perko, direktor oddelka za vrhunski šport. "Odbor za vrhunski šport je vseskozi v stiku z nacionalnimi ekipami, leto pred igrami pa je izpolnjevanje norm glavna naloga večine športnih panog. Pogoje za nastop so že izpolnili nekateri predstavniki iz naslednjih športov: atletika, kajak slalom in sprint, cestno in gorsko kolesarstvo, namizni tenis, plavanje, strelstvo, taekwondo, veslanje, judo ... Izpolnjenih kvot je že 26, vsekakor pa v prihodnje pričakujemo še nekaj izjemnih rezultatov, ki za London napovedujejo nove slovenske uspešne uvrstitve," je še dodal Perko.

 

Bogdan Gabrovec, vodja odprave London 2012 in podpredsednik olimpijskega komiteja ter predsednik odbora za vrhunski šport je predstavil projekt nadstandardnega zdravstvenega zavarovanja športnikov. "Gre za nov pristop, ki ga pripravljamo v sodelovanju z zavarovalnico Adriatic Slovenica. Želimo doseči, da se prvemu naboru 385 športnikov priključijo še vsi ostali (1028), ki imajo to pravico, oziroma da bi v končni fazi v tem projektu bilo zajetih vseh 4000 športnikov in športnic, tudi iz mladinskih kategorij," je povedal Gabrovec.

 

Borut Kolarič, pomočnik vodje odprave OFEM v Trabzonu, je odpravo ocenil kot zelo uspešno, med drugim so mladi slovenski športniki osvojili več kolajn kot Španija oziroma več kot Hrvaška in Srbija skupaj. "Odprava je bila uspešna, je druga najuspešnejša slovenska odprava po številu zlatih kolajn, ki jih je bilo devet. Nastopilo je 51 športnikov, osvojili smo 11. mesto na lestvici dobitnikov kolajn. Trabzon se je izkazal kot dober organizator, zagotovil je dobre tekmovalne pogoje na novih prizoriščih. OFEM je že postal vrhunsko tekmovanje, medalje niso naključje, mladi športniki se morajo zanje zelo potruditi, finančno je bila odprava v dogovorjenih okvirjih," je dejal Kolarič.

 

Problematiko zaposlovanja športnikov v državi je predstavil Bojan Žmavc, ki pa ni imel veliko povedati: "Na področju zaposlovanja športnikov ni nič novega in mislim, da po rebalansu proračuna prihajajo še slabši časi, saj so zaposlitve zaenkrat omejene oziroma ustavljene." Predsednik OKS Janez Kocijančič pa je dodal: "Skupaj s pristojnim ministrstvom smo v začetku leta dejali, da bi lahko imeli 11 zaposlitev več kot prejšnje leto. Izkazalo se je, da jih imamo pet manj. Mislim, da moramo ostati vsaj na istem številu zaposlenih v prihodnje, ne pa da je zaposlitev manj, vendar pa je problematika kompleksna in jo bomo reševali še nekaj časa."

 

Govora je bilo tudi o štipendiranju športnikov, kjer je glavna sprememba to, da se deleži prispevanih sredstev iz razmerja po tretjinah med OKS, fundacijo za financiranje športnih organizacij in ministrstva za šolstvo in šport spremenijo v 45 odstotkov s strani MŠŠ in fundacije ter deset odstotkov s strani OKS.