Novice

8. seja IO OKS

17. november 2011 Ostale zadeve Člani IO OKS so na 8. seji, med drugim, potrdili predlog letnega programa športa.

Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije je potrdil letni program športa 2012, po katerem je iz proračuna za programe športa predvidenih 33.070.640 evrov, in sicer 18.595.686 evrov za investicije v športno infrastrukturo in 14.474.954 evrov za dejavnosti izvajalcev letnega programa športa. Za vrhunski šport je bilo za leto 2012 sprva predvideno bistveno manj denarja kot v letu 2011. Z zgolj 3,447 milijona evrov je znesek narasel za dodatnih 1,6 milijona evrov, kar so zagotovili s prerazporeditvijo znotraj proračuna za šport. Ta in skupni znesek so na podobni ravni kot letos predvsem po zaslugi denarja iz evropskih strukturnih skladov. Iz državnega proračuna, če se ne upošteva sredstev iz evropskih skladov, je namenjenih dobrih 16 milijonov evrov. Na seji strokovnega sveta za šport slovenske vlade so 9. novembra že potrdili letni program. O dokumentu bo moralo dati pozitivno mnenje še ministrstvo za finance, potem bo o njem odločala vlada. Razpis naj bi se po besedah direktorja direktorata za šport ministrstva za šolstvo in šport Marka Rajštra začel v začetku decembra.

 

Trenutno je v javni upravi, ministrstvih za obrambo (vojska), notranje zadeve (policija) in finance (carina) zaposlenih 111 slovenskih športnikov, kar je po besedah Bogdana Gabrovca, podpredsednika OKS, najmanj doslej. V nekaj mesecih je zaposlitev izgubilo pet slovenskih športnikov. Prav tako je padlo število kategoriziranih športnikov z 5205 na 5005, predvsem v mladinskih kategorijah. Na pristojnem ministrstvu je zastalo tudi delo na preventivnih zdravstvenih pregledih športnikov. V shemo štipendiranja nadarjenih športnikov je vključenih 172 posameznikov, kar je po besedah predsednika OKS Janeza Kocijančiča eden izmed zelo pozitivnih programov pri nas. Zato so predlagali, da se v proračunu najde nekaj več denarja za štipendije.

 

IO je potrdil nadaljevanje dela za ustanovitev Olimpijskega inštituta za šport in se odločil, da OKS proda apartmajske objekte Šumnica v Planici za 243.000 evrov podjetju Biomed, ki je povezano z raziskavami v športu in programom nordijskega centra Planica. Ta sredstva bodo rezervirali za bodoče investicijske projekte slovenskega športa in ne bo porabljen za tekoče delovanje OKS.

 

Na seji je bil s področja dopinga predstavljen nacionalni register za testiranje, v katerega je vključenih 109 športnikov in dve kolektivni športni igri. Na seznamu so predvsem tisti, ki so vpisani v mednarodni register ter člani ali kandidati za olimpijske in paraolimpijske igre ter svetovna prvenstva. Prav tako se bo posebej spremljalo tiste, ki so bili že vpleteni v dopinške primere, ali pa tiste, ki so nepričakovano dosegli velik napredek pri svojih nastopih. Licenco uradnika za kontrolo dopinga ima 41 Slovencev, med desetimi nekdanjimi vrhunskimi športniki so tudi nekdanji olimpijci Zoran Lubej, Tadeja Brankovič Likozar in Mojca Suhadolc. Seznam so člani IO potrdili in državo pozvali, naj poveča sredstva za boj proti prepovedanim poživilom.