Novice

8. tekmovalni dan: sedmo in osmo mesto na atletskih finalih v Singapurju

23. avgust 2010 Vrhunski Šport Osmi tekmovalni dan na mladinskih olimpijskih igrah je slovenskim športnikom prinesel dva nastopa v atletskih finalih. Slovenski izkupiček sta sedmo mesto Žana Rudolfa v teku na 1000 metrov in osmo Eve Vivod v metu kopja.

Osmi tekmovalni dan na mladinskih olimpijskih igrah je slovenskim športnikom prinesel dva nastopa v atletskih finalih. Slovenski izkupiček sta sedmo mesto Žana Rudolfa v teku na 1000 metrov in osmo Eve Vivod v metu kopja.

 

Atleti so imeli v nedeljo, 22. avgusta 2010, drugi finalni dan na igrah. Prireditelji so spored raztegnili še na dopoldan, ko je nad stadionom vladala velika vročina. Takrat je bil na vrsti tudi finale na 1000 metrov, v katerem je tekel Žan Rudolf. Ta je že v predtekmovanjih popravil osebni rekord (2:24,63). V finalu so že na začetku potegnili afriški tekmovalci in narekovali oster ritem. Rudolf se je skušal držati najboljših, a je padel v drugo skupino tekmovalcev. Vseeno je bil na koncu po diskvalifikaciji drugouvrščenega Maročana sedmi, s časom 2:24,24 pa je še enkrat na teh igrah popravil svoj osebni rekord. Zmagal je Etiopijec Mohamed Geleto.

 

"Oba nastopa bi ocenil kot odlična. Za finale sem mogoče malo razočaran, mislil sem, da se bom lahko držal prve skupine. A je bilo prvih 400 metrov prehitrih, krog je bil na 52 sekundah, kolikor grem ponavadi na 800 metrov. Tako me je začelo zmanjkovati že po prvem krogu," je po finalu dejal Rudolf, ki je dodal, da bi raje tekel na 800 metrov. "Letos sem se bolj pripravljal na 800 in 400 metrov, tako da sem kar zadovoljen. Bilo pa je tudi peklensko vroče, podplati so zelo pekli."

 

V večernem finalu je Eva Vivod metala kopje. V finale je prišla z metom 49,49 metra, a jo je pred odločilnim nastopom zdelala bolezen, saj zadnja dva dni zaradi vnetja grla ni trenirala. Že uvodni poskus pri 44,73 metra je bil precej pod dosežkom iz kvalifikacij. Najdlje pa je vrgla v drugi seriji, ko je kopje pristalo pri 46,70 metra. Na koncu je to pomenilo osmo mesto v finalu.

 

"V bistvu nisem niti malo zadovoljna. Pred finalom se mi je pojavila bolečina v grlu. Mislila sem, da ne bo tako hudo, a mi je pobralo nekaj moči. Res pa je, da tudi tehnično ni bilo prav briljantno. V kvalifikacijah je šlo dosti bolje, s tem rezultatom bi bila lahko peta ali šesta."

 

Na vrhu je konkurenco na čelu s favorizirano Kubanko Lismanio Munoz presenetila Ukrajinka Katerina Derun. V zadnji seriji je vrgla 54,59 metra in za več kot štiri metre popravila osebni rekord, s tem pa je tudi osvojila zlato. Srebrna je bila Kubanka, bronasta pa Američanka Hannah Carter.

 

Namiznoteniška igralka Alex Galič je nadaljevala tekme posamične konkurence v skupini za uvrstitev od 17. do 32. mesta. Premagala je tekmici s Šri Lanke in Nove Zelandije, izgubila pa s Tajvanko. Tako je v svoji skupini zasedla drugo mesto, skupno pa to pomeni razvrstitev od 21. do 24. mesta na igrah.

Kolesarski program na mladinskih olimpijskih igrah v Singapurju se je danes končal s cestno dirko za fante in kronometrom za dekleta. Najboljšo slovensko uvrstitev je dosegel Doron Hekič z devetim mestom, a ne bo štela kot posamični dosežek na igrah. "Bilo je vroče, težavno, delalo se je veliko kombinacij. Ni bilo nič počitka, na koncu je prišla do cilja cela skupina. Sam sem se poskusil postaviti za Italijana, ki je bil tretji. Mogoče bi lahko našel boljšo pozicijo v zadnjem krogu, a smo bili preveč zaposleni z lovom na ubežnike. V naši ekipi smo se dogovorili, da naj bi poskušal vsak zase končati tekmo, za najboljšo uvrstitev posameznika. Bili smo le trije, premalo za konkretno ekipno taktiko," je dejal Hekič in pograjal sistem tekmovanja na igrah, saj njemu največ pomeni prav cestna preizkušnja.

 

Pri dekletih je Nika Kožar prav tako imela zadnjo disciplino. V kronometru na 2,3 kilometra je bila 16. Skupno je slovenska ekipa zbrala 304 kazenske točke, kar je pomenilo 15. mesto.