Novice

Anže Čufar 23. na veleslalomu, Tais Vozelj in Blaž Debeljak 24. v biatlonu

17. februar 2016 Lillehammer 2016 Za obetavnimi slovenskimi športniki v Lillehammerju je šesti tekmovalni dan nastopov na drugih zimskih mladinskih olimpijskih igrah.

Po zgodovinskem torku z dvema zlatima kolajnama smučarjev skakalcev Eme Klinec in Bora Pavlovčiča na obeh posamičnih preizkušnjah, so danes nastopili štirje Slovenci v veleslalomu in v mešani biatlonski štafeti.


Za Slovence sta bili danes pomembni dve prizorišči, olimpijski smučarski poligon Hafjell je gostil veleslalom alpskih smučarjev, na startu katerega sta bila tudi Slovenca. V drugo vožnjo se je uvrstil le Anže Čufar, ki je s startno številko 30 prehitel tri tekmovalce ter vpisal 27. čas na prvi progi. V finalni vožnji je za štiri mesta izboljšal svojo uvrstitev ter na koncu zasedel 23. mesto, s skupnim zaostankom +8,30 sekunde. Nejc Naraločnik, imel je startno številko 49, je po napaki, zgrešenih vratcih, izpadel v prvi vožnji.


Sedemnajstletni Čufar iz Gozd Martuljka ima večja pričakovanja od petkovega slaloma, tekmovanje se bo za alpske smučarje sklenilo s paralelnim slalomom. Najboljši izid alpincev na tokratnih igrah je vpisala Meta Hrovat v torek s četrtim mestom na veleslalomu alpskih smučark.
"Za zdaj mi še ni tako dobro šlo. Prva vožnja ni bila tako dobra, manjka mi še nekaj veleslaloma, pod količkom ni bilo najhitrejše. Slalom je moja najmočnejša disciplina, največ ga tudi treniram, tako da bomo videli, kaj bo," je dejal 17-letni Čufar. Gorenjec ima prav posebnega vzornika, ki trenutno dominira v svetovnem pokalu alpskih smučarjev, odličnega 21-letnega veleslalomista in slalomista Norvežana Henrika Kristoffersena.


Na biatlonskem stadionu Birkebeineren nad Lillehammerjem je bila mešana preizkušnja biatlonk in biatloncev v štafeti. V ekipi Slovenije sta startala Tais Vozelj in Blaž Debeljak, in sicer iz šeste vrste, na koncu pa pristala na 24. mestu (+6:07,2/8+21) od 27 ekip. Zmagala sta Kitajca pred Norvežanoma in Rusoma na drugem in tretjem mestu.


V slovenskem taboru imajo velika pričakovanja še v obeh ekipnih skakalnih preizkušnjah, v četrtek bo mešana skakalna preizkušnja, ko bodo skočili oba zlata skakalca Klinčeva in Pavlovčič in nordijski kombinatorec Vid Vrhovnik, ki je bil v torek peti v posamični preizkušnji kombinatorcev.
V soboto bo na sporedu povsem nova nordijska super kombinacija, mešana skakalno-tekaška preizkušnja, s premiero v Lillehammerju, ko bodo skočili oba skakalca in kombinatorec, nato pa bo za končni izid sledila še tekaška štafeta v smučini s kombinatorcem in tekmovalko ter tekmovalcem v smučarskem teku.