Novice

Anže Urankar zlat v Nandžingu

27. avgust 2014 Nanjing 2014 Zadnji slovenski nastop na mladinskih olimpijskih igrah v Nandžingu je slovenski mladinski olimpijski reprezentanci prinesel drugo zlato kolajno.

Anže Urankar je osvojil zlato v K-1 slalomu, tekmovalci sicer ne tekmujejo na divji vodi, ampak vozijo slalom z ovirami na mirni vodi. Urankar je v finalu premagal Slovaka Jakuba Grigarja. Kanuist Leon Breznik je ostal brez odličja na četrtem mestu v C-1 slalomu.

 

V polfinalu je bil Urankar boljši od Britanca Paula Sunderlanda, Breznik pa je moral priznati premoč Ircu Robertu Hendricku, v malem finalu pa je klonil proti Slovaku Marku Mirgorodskemu.  Urankar se je velikem finalu odlično pognal s starta in opravil s favoriziranim Slovakom Grigarjem ter se zasluženo veselil zlata.

 

"Zdi se mi, da še nisem dojel, kaj mi je uspelo. Pričakoval sem kolajno, za zlato sem vedel, da bom rabil srečo in dobro vožnjo. To mi je uspelo«, je nasmejano iskal besede 17-letnik, ki je "ubranil" slovensko zlato kolajno iz Singapurju pred štirimi leti, kjer je v tej disciplini na vrhu končal Simon Brus.

 

Urankar, ki se sicer najbolje znajde v spustu na divjih vodah, je v ožji krog favoritov sodil že po kvalifikacijah. Tovrstna vloga ga ni motila: "Motiviran sem bil, s psihološkimi zadevami nimam težav. V redu sem se pripravil," je še dodal Urankar, ki je na letošnjem mladinskem evropskem prvenstvu osvojil drugo mesto, na svetovnem prvenstvu pa je bil na moštveni tekmi zlat.

 

Nekoliko slabše je šlo Brezniku, ki je na koncu pristal na nehvaležnem četrtem mestu. Slovenski kanuist je seveda s kopnega navijal za Urankarja in se veselil njegovega uspeha: "Vedel sem, da bo osvojil kolajno. Me je pa presenetil. Slovak je bil favorit. Ko je Anže startal sem videl, da je spredaj. Moj start ni bil v redu, sploh v polfinalu je bila to največja težava. Kaj je bilo v drugi tekmi pa ne vem. Razočaran sem, ne pa pretirano. Videl sem, da ne gre." To sta bila edina današnja in tudi zadnja slovenska nastopa na drugih poletnih mladinskih olimpijskih igrah.