Novice

Bach bo v petek kot tretji predsednik Moka obiskal samostojno Slovenijo

13. april 2016 Mednarodne zadeve Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach bo v petek obiskal Slovenijo.

To bo tretji obisk predsednika Moka samostojne Slovenije; prvi je bil Juan Antonio Samaranch, ki se je leta 1998 udeležil slovesnosti ob praznovanju stoletnice Leona Štuklja, njegov naslednik in predhodnik Bacha Jacques Rogge pa je bil leta 2003 na Bledu.


Tam je bil tedaj olimpijski festival evropske mladine, katerega pobudnik je bil prav Rogge. Slednji je bil decembra 2011 drugič v letu dni v Sloveniji; junija tega leta se je udeležil dvodnevnega 22. seminarja generalnih sekretarjev in vodij olimpijskih reprezentanc Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) v Portorožu, ki je bil zadnji velik olimpijski dogodek pred volilnem kongresu Moka. Rogge je bil tedaj še predsednik EOC.


Dvainšestdesetletni Nemec Bach, po poklicu odvetnik, je deseti predsednik Moka; septembra 2013 je na položaju nasledil Roggeja. Bach je bil tudi sam v svoji mladosti zelo uspešen športnik, ukvarjal se je s sabljanjem, na poletnih olimpijskih igrah leta 1976 v Montrealu je bil član nemške ekipe v floretu, ki je osvojila zlato kolajno.
"Bach bo prišel v Slovenijo predvsem zaradi odprtja olimpijskega izobraževalnega in muzejskega centra v BTC, kjer ima Olimpijski komite Slovenije (OKS) sedaj tudi svoj sedež. To je velika čast za nas in v pripravo obiska smo vložili veliko dela. Glede na to, kaj smo mu predstavili, je zelo pozitivno naravnano pristopil k sodelovanju z nami. Mok je prek olimpijske solidarnosti tudi veliko pomagal pri odprtju izobraževalnega centra in gotovo bomo imeli tudi v prihodnje še boljše možnosti, da pridemo do teh sredstev," je ocenil generalni sekretar OKS Edvard Kolar.