Novice

Bach: Mladinske olimpijske igre so laboratorij novih idej

21. februar 2016 Lillehammer 2016 V Lillehammerju se bodo s slovesnostjo ter ugasnitvijo olimpijskega ognja končale druge zimske mladinske olimpijske igre.

V desetih dneh se je na Norveškem natanko 1068 mladih športnikov iz 71 reprezentanc z vsega sveta, starih od 15 do 18 let, merilo v 70 tekmovanjih 15 zimskih športov. Slovenci so s petimi kolajnami med uspešnejšimi odpravami.


Vse od odprtja iger je bil na Norveškem tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, ki je ob koncu pohvalil odlično delo organizatorjev. Norvežani so s svojimi organizacijskimi sposobnostmi, z minimalnimi sredstvi in zelo omejenimi investicijami, velikansko podporo lokalne skupnosti ter sodelovanjem več kot 3000 prostovoljcev, več kot polovica jih je bila mlajših od 30 let, na novo začrtali smernice pri načrtovanju in organizaciji tovrstnih več dnevnih in več športnih tekmovanj.
"Za nami je deset res neverjetnih in vznemirljivih dni. Prepričan sem, da smo prav vsi doživeli res odlične zimske olimpijske igre v Lillehammerju. Te igre so bile odlične s prav vseh vidikov, ki smo jih želeli izraziti skozi koncept mladinskih olimpijskih iger. Zame so te igre predvsem športni dogodek, so namenjene tekmovanjem, je pa tudi dogodek, na katerem dobimo priložnost, da v celoti osvetlimo olimpijske vrednote, tudi skozi učenje," je gostitelje pohvalil prvi mož olimpijske družine Bach.


"Nekatere nove discipline bi vsekakor lahko vključili v mednarodni olimpijski tekmovalni program, mogoče smo za članske zimske olimpijske igre v Pyeongchangu žal že prepozni. Vsekakor pa bi se v mojem mandatu lahko pogovorili z mednarodnimi zvezami, kako bi te nove discipline še razvili. Nekatere pa bodo verjetno ostale zgolj na programu mladinskih olimpijskih iger, ki dejansko služijo kot laboratorij za inovativne in nove rešitve. Iz Lillehammerja odhajamo v Pyeongchang z velikim zaupanjem, ker lahko vidimo, da preizkusne discipline dajejo zelo dobre rezultate in da so nova prizorišča zelo dobro sprejeta med športniki," je bil zadovoljen Bach.


Med takšnimi novimi disciplinami, ki so jih najprej preizkusili na mladinskih igrah, nato pa vključili tudi na program članskih pravih olimpijskih igre, sta denimo snežni park (slopestyle) in snežni žleb (halfpipe) deskarjev na snegu in smučarjev prostega sloga.
Ob toliko pohvalah ne preseneča preveč, da je predsednik organizacijskega odbora zimskih olimpijskih iger v Lillehammerju Tomas Holmestad trenutno zelo srečen človek: "Za nas ni bilo ključnega pomena število obiskovalcev, pač pa zapuščina teh iger - tako infrastrukturna kot tista, ki se je ne da izmeriti, kot na primer izkušnje prostovoljcev in organizatorjev. Naš proračun je bil 35 milijonov evrov in zelo nas veseli, da je nekaj denarja še ostalo, kar pomeni da smo z denarjem skrbno upravljali. Vse smo izpeljali pravočasno in v okviru proračuna."


Izjemne, upoštevajoč, da gre za mladinske igre še ne prepoznavnih in neuveljavljenih športnikov, so številke o obiskanosti. "Sto tisoč obiskovalcev na športnih tekmovanjih ter 80.000 obiskovalcev na kulturnih in protokolarnih dogodkih, vključno s slovesnostjo ob odprtju. Vsega skupaj si je zimske mladinske igre ogledalo 180.000 ljudi in to v mestu, ki ima komaj 25.000 prebivalcev. Kar je nazoren dokaz, kako je to mesto sprejelo ta naš koncept iger in se množično odpravilo na prizorišča," je dejal Holmestad. Premierne zimske igre pred štirimi leti v Innsbrucku si je ogledalo približno 36.000 ljudi.