Novice

Baku je nared za 1. evropske igre

07. junij 2015 Baku 2015 12. junija bo na osrednjem stadionu, ki močno spominja na Allianz Areno v Muenchnu, slovesna otvoritev evropskih iger.

še štirje dnevi nas ločijo od slavnostne otvoritve premiernih Evropskih iger v Bakuju. Športna prizorišča so že nekaj časa nared in pričakujejo okrog 6000 športnic in športnikov iz 50 držav Evrope. Igre bo na kraju dogajanja spremljalo 1600 akreditiranih novinarjev, ki bodo o dogajanjih poročali v neposrednih prenosih, reportažah, komentarjih in poročilih.

 

V azerbajdžanski prestolnici  se sicer že nekaj dni  srečujejo s pravim orkanskim vetrom, a tukajšnji prebivalci se ne razburjajo preveč, predvsem pa ni nobene panike, saj Baku imenujejo tudi mesto vetra. V mestu obeležja na vsakem koraku opozarjajo, da se bliža velik športni dogodek. Domačini so izredno prijazni, polni informacij, če jih obiskovalec potrebuje ali ne.   

 

So pa bili danes zjutraj nemalo presenečeni prvi prebivalci vasi, v kateri bodo  v času iger bivali športniki in športnice, njihovi trenerji in drugi člani nacionalnih reprezentanc. Ogromen šotor, v katerem je jedilnica, je bil zaradi močnega vetra iz varnostnih razlogov zaprt. Nekateri se že sprašujejo kaj, če se nekaj podobnega ponovi, ko bo športna vas polna. Takrat bodo imeli udeleženci evropskih iger težave s prehranjevanjem. To zna biti ena od potencialnih težav.

 

Sicer pa se vas počasi že polni. Gnečo na modernem, mednarodnem letališču Heydar Aliyev organizatorji pričakujejo jutri, ko bodo v polnem številu pričeli prihajati športniki iz držav, udeleženk evropskih iger. Med njimi pričakujemo tudi veliko skupino članov slovenske reprezentance. S čarterskim poletom, v družbi kolegov iz hrvaške reprezentance, bodo v Baku v torek ob enih po polnoči pripotovali tudi športniki in športnice iz Slovenije, ki bodo merili moči v boksu, kolesarstvu, športni gimnastiki, karateju, triatlonu, namiznem tenisu in v rokoborbi. Poleg njih se na prizorišče seli tudi del zdravstvene in fizioterapevtske ekipe ter del vodstva reprezentance, na čelu z vodjo Aljažem Peganom.