Novice

Belakova tudi uradno Sloveniji pritelovadila predolimpijski turnir

26. oktober 2015 Vrhunski Šport Mednarodna gimnastična zveza je objavila uraden seznam nacionalnih komitejev, ki so si zagotovili nastop na OI oziroma predolimpijskem turnirju v Rio de Janeiru prihodnje leto.

Na njem je tudi Slovenija, mesto v ženski konkurenci je priborila Teja Belak.

Neposredno uvrstitev v Brazilijo so si zagotovile reprezentance ZDA, Rusije, Velike Britanije, Kitajske, Italije, Japonske, Kanade in Nizozemske - to je najboljših osem ekip iz kvalifikacij, ki bodo še enkrat nastopile v finalu. Omenjene ekipe bodo na OI lahko poslale po pet telovadk.


Brazilija, Francija, Belgija, Nemčija, Romunija, Avstralija, Južna Koreja in Švica so države, ki so se v ekipnih kvalifikacijah uvrstile na mesta od 9. do 16. Te bodo na aprilski kvalifikacijski predolimpijski turnir v Riu poslale ekipe s petimi telovadkami, kjer bodo lovile nastop na OI.


Med 40 državami, ki bodo aprila v Rio poslale po eno predstavnico, je tudi Slovenija. Mesto je priborila Teja Belak, ki je svetovnem prvenstvu v Glasgowu na štirih orodjih v petek zbrala 52,489 točke, kar je bilo sicer dovolj za 58. mesto.


Če se bo 21-letna Ljubljančanka uvrstila v Rio, potem bo slovenska ženska gimnastika imela svojo predstavnico na OI na tretjih igrah po vrsti. Na zadnjih v Londonu 2012 je tekmovala Saša Golob, v Pekingu 2008 pa Adela Šajn.