Novice

Berlin predlaga kavčanje za znižanje stroškov olimpijskih iger

23. februar 2015 Vrhunski Šport Berlinski kandidati za gostitev olimpijskih iger leta 2024 so v duhu varčevanja predlagali svež pristop.

Njihov predlog je, da se uradne osebe, ki bodo pomagale pri izvedbi olimpijskih iger, poslužujejo tako imenovanega couchsurfinga ali kavčanja.

Kavčanje oziroma couchsurfing je novejši in že ustaljen način zastonjskega potovanja, ki se ga poslužuje tudi vedno več Slovencev. Pravila za kavčanje so preprosta, sodelovanje pa je neobvezujoče. Popotniki spijo pri ljudeh, ki jih sprejmejo v svoje domove, pri čemer tako ne zapravljajo denarja za bivališče oziroma prenočišče.


Berlin se poteguje za organizacijo poletnih olimpijskih iger leta 2024, pri tem pa želijo čim bolj oklestiti proračun. Varčevalna vnema bi se tako dotaknila tudi vsaj dela od skupno 5000 uradnih oseb na igrah, ki bi jim kot resno alternativo dragim hotelom ali sobam ponudili možnost kavčanja, s čimer bi si prihranili stroške nastanitve v Berlinu.


"Na takšen način bi izkusili še nekaj novega, resnični duh mesta," je dobro stran takšnega alternativnega bivanja opisal sekretar za kulturo pri tamkajšnji deželni vladi Tim Renner. Berlinske oblasti se zavedajo, da Mednarodni olimpijski komite (Mok) nad predlogom verjetno ne bo navdušen. Mok sicer poskuša olimpijske igre spremeniti v cenovno ugodnejše, berlinski predstavniki pa želijo s svojim predlogom storiti ravno to.


Nemški olimpijski komite bo naslednji mesec odločal, ali bo za gostitelja iger 2024 podprl Berlin ali Hamburg. Renner je ob tem dejal, da ima Berlin jasno prednost, saj že imajo olimpijski stadion, medtem ko ga Hamburg nima.


Mok bo leta 2017 izbiral gostitelja poletnih olimpijskih iger 2024. Med kandidati sta že Boston in Rim, o kandidaturi pa se še vedno odloča Pariz.