Novice

Bertoncelj z odliko skozi kvalifikacije v Bakuju

14. junij 2015 Baku 2015 Slovenski telovadec Sašo Bertoncelj je z odliko opravil s kvalifikacijami na krstnih evropskih igrah v Bakuju.

Na konju z ročaji je kljub manjši poškodbi hrbta z oceno 15,166 prevzel vodstvo po svoji skupini, za finale pa si želi še nekaj desetink boljšo izvedbo iste sestave. "Ne maram vnaprej napovedovati, da bo to finale, a verjetno se bo tako izšlo. Zelo sem zadovoljen. Kdor malo bolj spremlja mojo sezono, ve da sem imel kup težav, spremljale so me napake in bolečine, zato kar nekako ni šlo. A vedel sem, da sem dobro pripravljen. Iz tekme v tekmo je bilo težje in danes zaradi tega ni bilo lahko nastopati, bil sem nervozen in zato sem bil na koncu, ko sem naredil res dobro vajo, zelo zadovoljen," je nastop opisal Bertoncelj. Z napovedmi za sobotni finale ostaja skromen. "Športniki se na izjavah hitro opečemo in kasneje se govori o nas. Ne napovedujem več. V kvalifikacijah se bo bržkone izkazalo, da sem v krogu favoritov, a nato bo treba v finalu po tednu dni dobro delati in dobiti dve ali tri desetinke v izvedbi. Upam, da vas bom razveselil, a v tednu dni se forma lahko spremeni. "Enaintridesetletni reprezentant ima pripravljeno tudi dve desetinki točke boljšo vajo, a je na evropskih igrah ne bo izvajal: "To bi bilo preveliko tveganje. Moj cilj je izboljšati to vajo in dobiti oceno okrog 15,500." Njegovi glavni tekmeci bodo letos superiorni Ukrajinec Oleg Vernjajev, njegov rojak Oleg Stepko, ki nastopa za Azerbajdžan in še kdo od mlajših tekmecev. Rus Nikolaj Kukšenko, ki prav tako sodi med najboljše, je v kvalifikacijah naredil veliko napako.

Slovenski tabor na premiernih evropskih igrah v Azerbajdžanu pa je tudi drugi dan tekmovanja začel s porazom. Rokoborec Jure Kuhar je v uvodnem nastopu izgubil proti Francozu Evriku Nikoghosyanu z 0:4. Tekmovanja je bilo zanj konec potem, ko je Francoza v naslednjem krogu ugnal Rus Čingiz Labazanov. "Na žalost me je Francoz dobil na met, nato pa kontroliral borbo do konca. Letos na veliki nagradi v Zagrebu, ko sem bil drugi, je bil za mano, a je izredno kakovosten in za prvo borbo bi si želel drugega tekmeca. Skušal sem vse, nato me je zagrabilo še v križu in ni šlo," je po tekmi povedal Kuhar, ki se bo zdaj pripravljal na septembrsko svetovno prvenstvo v Las Vegasu, ki bo štelo tudi kot prvo kvalifikacijsko tekmovanje za olimpijske igre v Rio de Janeiru.


Bolj uspešni so bili kajakaši na mirnih vodah, ki so se uvrstili v popoldanska polfinala. Jošt Zakrajšek se je na oddaljenem jezeru Mingachevir na 1000-metrski razdalji prebil v polfinale s petim mestom v svoji skupini. Alan Apollonio in Simon Blažević sta bila v dvojcu osma in se na isti razdalji prav tako prebila v polfinale, iz katerega bodo v finale vodila najboljša tri mesta. Kajakašica Špela Ponomarenko se je na evropskih igrah v Bakuju zavihtela v torkov finale na 500 metrski razdalji. V polfinalu svoje skupine je zasedla tretje mesto in se prebila v polje deveterice, ki se bo borila za medalje.

 

Triatlonec Domen Dornik je osvojil 29. mesto. Za zmagovalcem, Britancem Gordonom Bensonom, je zaostal za dobrih pet minut.