Novice

Bloudkove nagrade

10. februar 2015 V teh dneh mineva 125 let od rojstva ing. Stanka Bloudka, ki bo obeleženo s 50. podelitvijo Bloudkovih nagrad.

V teh dneh beležimo posebno pomemben jubilej, saj bo jutri 125. letnica rojstva ing. Stanka Bloudka, potekala pa bo tudi 50. podelitev Bloudkovih nagrad.


Ing. Stanko Bloudek se je rodil 11. februarja 1890 v Idriji. Umrl je 26. novembra 1959 v Ljubljani. Velja za eno najpomembnejših športnih osebnosti iz vrst Slovencev. Bil je športnik, športni delavec, konstruktor. Izkazal se je na številnih področjih.


Ing. Stanko Bloudek je bil do sedaj tudi edini Slovenec, ki je postal član Mednarodnega olimpijskega komiteja. Zaradi zaslug na področju športa, se po njem imenujejo najvišja državna priznanja za področje športa.


Danes smo v spomin na izjemno športno osebnost na Ljubljanskih Žalah na grob Stanka Bloudka položili simbolični venec. Častno nalogo pa sta opravila predstavnika OKS-ZŠZ in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport g. Miroslav Cerar in dr. Edvard Kolar.