Novice

Boj proti dopingu - WHEREABOUTS od 1. 10.2011 tudi v Sloveniji

30. september 2011 Ostale zadeve 15. in 28. septembra 2011 je na Fakulteti za šport v Ljubljani potekalo izobraževanje slovenskih vrhunskih športnikov, ki so vključeni v nacionalno skupino za testiranje - NRTP.

15. in 28. septembra 2011 je na Fakulteti za šport v Ljubljani potekalo izobraževanje slovenskih vrhunskih športnikov, ki so vključeni v nacionalno  skupino za testiranje - NRTP.

Na podlagi zahtev Kodeksa Svetovne protidopinške organizacije WADA in mednarodnih konvencij je Oddelek za boj proti dopingu pri OKS-ZŠZ oblikoval Nacionalno skupino za testiranje, v katero je vključenih 111 slovenskih vrhunskih športnikov in predvidoma dve športni ekipi. Gre za preventivni protidopinški program, ki temelji na nenapovedanem testiranju, ki pa je lahko uspešno samo v primeru, da protidopinške organizacije vedo, kje se športniki nahajajo. Športniki morajo zato v spletnem orodju ADAMS (razvila ga je WADA) natančno opredeliti svoja bivališča in lokacije tekmovanj in treningov. Kontrola dopinga, kjer športniki niso vnaprej obveščeni o testiranju je način, ki zagotavlja zaupanje športnikov, športne ter splošne javnosti v šport brez dopinga.

Izobraževanje je bilo namenjeno predvsem čim bolj prijazni uporabi spletnega orodja ADAMS in vzpostavitvi okolja in medsebojnega odnosa, ki bi športnikom omogočal čim bolj prijazen vnos včasih zelo zahtevnih podatkov. Ob tem so športniki dobili tudi najnovejše informacije s področja nevarnosti dopinga, o svetovnim programu boja proti dopingu in o nacionalnem programu, ki se izgrajuje v Sloveniji.

Odziv športnikov je bil izjemen, kar dokazuje, da si tudi oni sami želijo nastopati v športnem okolju, kjer doping ni prisoten in imajo vsi tekmovalci enake možnosti za vrhunski rezultat.

Cilj Oddelka za boj proti dopingu je z izobraževalnimi programi za vse deležnike, ki jih pripravlja v naslednjem letu, izboljšati znanje in ozaveščenost športnikov, njihovega spremljevalnega osebja (trenerjev, medicinskega osebja, ...) in širše javnosti o nevarnostih dopinga in učinkovitem boju proti dopingu v športu v vseh pojavnih oblikah.