Novice

Četrti dan MOI Lillehamer 2016

16. februar 2016 Lillehammer 2016 Tudi četrti dan zimskih mladinskih olimpijskih iger so v športne arene v okolici norveškega Lillehammerja stopili mladi slovenski tekmovalci. Nastopilo je vsega skupaj pet slovenskih tekmovalcev.

Biatlonski stadion Birkebeineren nad Lillehammerjem je gostil zasledovalni tekmi posameznic na 7,5 kilometrski in posameznikov na desetkilometrski razdalji na igrah, na katerih nastopajo športniki v starostnem razponu od 15 do največ 18 let starosti. Na nedeljski sprinterski preizkušnji biatlonk na šestkilometrski razdalji je Tais Vozelj vpisala 21. mesto, Blaž Debeljak in Klemen Vampelj pa sta v sprintu biatloncev na 7,5 km pristala na 44. in 45. mestu.


Vozljeva je današnjo zasledovalno tekmo končala na 18. mestu, za zmagovalko Ukrajinko Kristino Dmitrenko je zaostala 2,22 minute, ob zgrešenih štirih strelih. Debeljak in Vampelj sta preizkušnjo končala na 42. in 44. mestu.


Na poligonu za smučarje in deskarje prostega sloga, tako imenovanem freeparku v Hafjellu, so se zvrstile preizkušnje v smučarskem in deskarskem krosu. Edini Slovenec na startu krosa smučarjev prostega sloga Luka Štros je obstal že na prvi stopnički v kvalifikacija, na 17. mestu od osemnajstih tekmovalcev na startu, velik navijač slovenskega zvezdnika tega športa Filipa Flisarja je tako ostal brez želene uvrstitve v izločilne boje.


V kvalifikacijah deskarskega krosa je nastopil Tit Štante, ki je bil v nedeljo v Oslu bronast v disciplini deskarjev prostega sloga v snežnem žlebu. Štante je poskrbel za prvo slovensko kolajno na tokratnih zimskih mladinskih olimpijskih igrah na Norveškem in osmo skupno v tem novem olimpijskem tekmovanju obetavnih in mladih športnikov z vsega sveta. V krosu uspeha ni ponovil, uvrstil se je sicer v izločilne boje, a bil prekratek za polfinale. Osvojil je 15. mesto, od sedemnajstih tekmovalcev na startu.


Smučarski skakalci so pred torkovima posamičnima preizkušnjama še zadnjič na treningu preizkusili skakalnico Lysgardsbakkene nad Lillehammerjem. Z dolgimi skoki sta Ema Klinec in Bor Pavlovčič potrdila odlično formo in status favoritov za najvišja mesta.


Mladi športniki so danes v Lillehammerju, v dvorani Hakons Hall v okviru programa Uči se in deli, dobili prav posebno priložnost, lahko so se za kratek čas družili, poslušali in postavljali vprašanja trenutno največji zvezdnici belega cirkusa, šampionki v alpskem smučanju Lindsey Vonn. Američanka je v sproščenem pogovoru z obetavnimi športniki, med njimi so bili tudi slovenski, odgovarjala na najrazličnejša vprašanja, o vrnitvi po poškodbah, o karieri superzvezdnice, vztrajanju kljub odstopom, padcem in odstopom ter izbiri, predanosti športu, kljub vsem težavam in naporom, ter postavljanju najvišjih ciljev in njihovemu sledenju.
Izkazala se je tudi z odličnim znanjem nemščine, na klepetu pa jo je spremljala zvesta spremljevalka simpatična psička Lucy. Vonnova je med drugim omenila, da ne razmišlja o koncu tekmovalne poti, kljub temu, da je med njo in njenimi tekmicami kar precejšnja starostna vrzel. Želi vztrajati še vsaj do zimskih olimpijskih iger leta 2018 v južnokorejskem Pyeongchangu, še zlasti ker je igre v Sočiju zaradi poškodbe izpustila. Vonnova si je kljub številnim tekmovalnim obveznostim vzela čas in je Lillehammer z veseljem obiskala kot posebna gostja Mednarodnega olimpijskega komiteja, v vlogi ambasadorke iger in vzornice mladim športnikom.