Novice

Damir Dugonjić evropski prvak

26. maj 2012 Olimpijska reprezentanca Slovenije, Vrhunski Šport, London 2012 Na evropskem plavalnem prvenstvu v madžarskem Debrecenu je na 50 metrov prsno slovenski plavalec Damir Dugonjić osvojil naslov prvaka.

"Res sem vesel. Prvič v karieri sem postal tudi evropski prvak, kar je bila moja velika želja. Plaval sem izjemno, osebni rekord. Pred tekmo sem bil nervozen, saj sem vedel, da sem eden najhitrejših in le upal sem, da bom plaval najhitreje letos. Kljub temu, kar se je zgodilo na 100 prsno, sem zelo zadovoljen in optimistično grem olimpijskim igram naproti," je takoj po nastopu dejal 24-letni Dugonjić, tretji slovenski evropski prvak na takšnih tekmah po Borutu Petriču in Sari Isaković, in dodal, da mu je žal, da ni na stopničkah tudi Markič, ki je bil od brona oddaljen le tri stotinke sekunde: "Prepričan sem bil, da bova na stopničkah oba. A na 50 prsno je težko zmagati ali priti do medalje brez sreče, ki je danes ni imel. Vesel sem, da sva plavala skupaj in tudi Matjaž mi je pred tekmo zelo pomagal, da sva se skupaj sprostila in šla skupaj v boj."

 

"Skušal sem biti čim bolj sproščen, predvsem na prvih treh zavesljajih, saj je drugače zelo težko plavati naprej, v drugi polovici pa sem stopil po 'gasu'. V zadnjih dveh zavesljajih mi je že malo zmanjkovalo moči, a sem se skušal res stegniti v cilj, izkoristiti mojo velikost in zmagati, kar mi je tudi uspelo," je nadaljeval eden najvišjih plavalcev na prvenstvu. O sami tekmi pa: "Čim manj sem skušal gledati ostale. Na začetku nisem videl nikogar, v zadnjih metrih pa sem videl 'špricanje' s strani, kar me je tudi malo zmedlo, a se na 50 prsno nerad osredotočam na tekmece. To je izguba časa in energije."

 

"Prva liga. Glede na dogodke na 100 metrov je to obliž na rano. Boljše bi bilo, če bi zmagal tam in tukaj malo 'počofal' do medalje, saj je 100 prsno vendarle 100 prsno. Fenomenalno je zdržal. V polfinalu je imel težave, a se je vrnil," pa je dodal Dugonjićev trener Matija Medvešek, ki je tekmovalca na finale pripravil tudi z osebnim pogovorom: "Glede na dogodke v polfinalu, ko ni več funkcioniral, je kazalo, da bo počasi padal. Rekel sem mu, naj se ne obremenjuje s 'stotko' in ne z drugo 'petdesetico' in to je bilo to."

 

Koprčanu Markiču debrecenski bazen ni usojen, saj je medaljo tukaj že drugič v karieri zgrešil za tri stotinke sekunde. Prav toliko mu je v tej disciplini zmanjkalo tudi decembra na EP v 25-metrskem bazenu. "Že v prejšnjih dveh nastopih se mi prihod v cilj ni izšel. Delal sem dva zavesljaja, tokrat sem se vrgel v cilj. Morda bi bilo obratno boljše, a v sprintu gre vse zelo hitro in moraš se hitro odločiti," je menil Markič. V uteho, dodatno pomembno po ponesrečenem nastopu na 100 prsno, mu ostaja drugi najboljši izid na tekmovanju, saj je bil v polfinalu najhitrejši z dosežkom 27,43: "Bil bi drugi, a danes tega nisem pokazal. Res škoda za te tri stotinke in da nisem imel malo več sreče, a tako pač je."