Novice

Dan Mednarodnega olimpijskega komiteja

23. junij 2015 Mednarodne zadeve Po celem svetu beležimo 23. junija dan Mednarodnega olimpijskega komiteja. Leta 1894 je bil tega dne na kongresu v Parizu ustanovljen Mednarodni olimpijski komite.

To je bila oživitev antičnih olimpijskih iger z modernimi športnimi vsebinami ter ohranjenim 4 letnim ciklom tekmovanj.

Glavni pobudnik modernega olimpijskega gibanja je bil Baron Piere de Coubertin in dve leti po ustanovitvi so v Atenah v Grčiji že bile prve olimpijske igre moderne dobe.


Olimpijsko gibanje se je z leti širilo na vse celine. Znak Mednarodnega olimpijskega komiteja (5 krogov) pa predstavlja povezanost športnikov iz vseh celin, ki tekmujejo na olimpijskih igrah, na katerih se kot posebnost prireja otvoritveni in zaključni ceremonial. Razširjenost gibanja na vse kontinente in skupna olimpijska simbolika so zagotovo prispevali k temu, da so danes olimpijske igre med najbolj prepoznavnimi svetovnimi dogodki na svetu.


Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez je ponosni član velike olimpijske družine. Letošnji dan Mednarodnega olimpijskega komiteja smo delovno obeležili na množični prireditvi 4. maja v Kopru, ki je bila pod okriljem Zavoda za šport Planica v Kopru. Na tem festivalu so bili organizirani številni dogodki za otroke in mladino. Olimpijski komite Slovenije je na tem festivalu organiziral Šolske olimpijske igre. Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite pa šolski paraolimpijski dan in predstavitev nekaterih panog športa invalidov. Festival se je pričel z otvoritvenim protokolom, ki ga je vodila naša olimpijka Brigita Bukovec, ki je na Olimpijskih igrah v Atlanti v teku na 100 metrov z ovirami osvojila srebrno olimpijsko medaljo. Olimpijskemu otvoritvenemu protokolu je sledil kratek olimpijski tek. Nato pa so se za otroke in mladino pričele odvijati številne aktivnosti. Bilo je res nepozabno.


Olimpizem temelji na bogatem zgodovinskem izročilu. Vsi, ki smo vključeni v olimpijsko gibanje, si prizadevamo za uveljavljanje vrednot odličnosti, sodelovanja, prijateljstva in fair playa. Skupaj z našimi zvezami in društvi si bomo še naprej prizadevali, da uveljavljamo vrednote ter skrbimo za razvoj športa. Športnikom pa bomo poizkušali nuditi podporo pri pripravah in nastopih na največjih tekmovanjih. Želja večine športnikov po celem svetu je, da se vsaj enkrat udeležijo olimpijskih iger. Še naprej si bomo prizadevali, da se bo olimpijskih iger lahko udeležilo čim več športnikov, ki bodo dostojno in ponosno zastopali Slovenijo.