Novice

Delavnica finančnega opismenjevanja

01. oktober 2014 Na Rogli smo za mlade olimpijce pripravili prvo izmed delavnic po programu Play Smart – finančno opismenjevanje profesionalnih športnikov.

Raziskave potrjujejo, da se zelo veliko športnikov po končani karieri sooči s finančnimi težavami, številni tudi bankrotirajo. Finančne zagate pestijo športnike po vsem svetu in v vseh športnih panogah; Evropa in z njo Slovenija seveda nista izjemi.


In tudi zato smo prejšnji mesec na Rogli za mlade olimpijce pripravili prvo izmed delavnic po programu Play Smart – finančno opismenjevanje profesionalnih športnikov. Med drugim smo se dotaknili poglavitnih vzrokov za finančne težave in bankrot športnikov po vsem svetu in si vsakega izmed njih 'ogledali' na praktičnem primeru njihovega neprimernega ravnanja. Lionel Messi, Boris Becker, Maradona, Steffi Graf, Goran Ivanišević, Ivano Balić, Ian Thorpe …

 

Tudi največji zvezdniki so se (oziroma se še vedno) spopadali z velikimi finančnimi težavami in se žal šele zdaj zavedajo, da je zunaj 'igrišča' ključ do uspeha le nenehno izobraževanje.
Za to, da športnik normalno živi tudi po končani karieri, mora imeti urejeno tudi življenje ob njej. Nekatere uspešne športnike smo povprašali, kako se je moč ubraniti nevarnosti in škodljivih početij , o tej temi pa smo posneli tudi video in ga predvajali mladim olimpijcem. O svojem soočanju z nevarnostmi in slabimi praksami so nam pripovedovali Primož Kozmus, Aljaž Pegan, Primož Peterka, Sebastian Skube, Rok Marguč in Lucija Polavder.

 

Njihovi odgovori so bili zelo iskreni in hkrati zelo poučni, saj so odkrito spregovorili o skoraj usodnih napakah, ki so jih delali na svojih športnih poteh. Hkrati so mlade olimpijce podučili, česa naj ne počnejo in kako naj ravnajo v določenih okoliščinah. Skoraj vsi uspešni športniki se strinjajo, da so tovrstna izobraževanja in izobraževalna gradiva več kot dobrodošla. Še več, menijo celo, da sami, če bi se lahko na začetku kariere izobrazili na tem področju, pozneje ne bi sprejemali slabih odločitev, ki so jih pripeljale skoraj do bankrota.


Prav zato bo Olimpijski komite Slovenije skupaj z ekipo Play Smart novembra izdal knjigo oziroma priročnik, ki bo olimpijcem v veliko pomoč pri sprejemanju pomembnih odločitev zunaj 'igrišča'. V knjigi se osredotočamo na tista ključna področja, ki jih mora športnik v svoji karieri osvojiti, če želi ostati uspešen tako med njo kot tudi po njej.