Novice

Denar iz FŠO že marca prihodnje leto

14. december 2010 Ostale zadeve Fundacija za financiranje športnih organizacij (FŠO) je 6. decembra končala razpis za leto 2011, na podlagi katerega bo športnim organizacijam namenila 13 milijonov evrov.

Fundacija za financiranje športnih organizacij (FŠO) je 6. decembra končala razpis za leto 2011, na podlagi katerega bo športnim organizacijam namenila 13 milijonov evrov. Sredstva organizacijam naj bi bila na voljo marca prihodnje leto.

 

"Sklepi o odločitvah sveta FŠO bodo poslani 5. februarja, pogodbe pa bomo sklepali v začetku marca, ko bo hkrati nakazan že prvi ali celo drugi obrok nacionalnim panožnim zvezam za potrebe vrhunskih športnikov. Tedaj je kriza likvidnosti v športu najhujša, saj nekatere zveze ne vedo, kako nadaljevati delo in najemajo celo bančne kredite za premostitev težav," je povedal direktor FŠO Drago Balent. "Za gradnjo objektov imamo 50 vlog manj kot lani, ni pa vlog za največje športne objekte. Trenutno iz vlog na FŠO ni videti, da bomo leta 2013 gostili denimo evropsko prvenstvo v košarki ali univerzijado. Za nove objekte, ki naj bi se gradili, ni bilo vlog," je dodal Balent.

 

"Sistem financiranja v Sloveniji je dobro urejen predvsem kar se tiče koncesijskih dajatev od iger na srečo, ki so namenjene tudi FŠO in financiranju športa. Pomembno je tudi, da je letos državni zbor sprejel popravljen pravilnik, da bo več denarja namenjeno za šport," pa je pojasnil generalni sekretar OKS Tone Jagodic.

 

OKS s partnerji sodeluje tudi pri študiju na daljavo, ki ga je na novinarski konferenci predstavil smučarski skakalec Peter Prevc. "Hodim na srednjo šolo v Kranju in zaradi tekmovanj ne morem biti veliko časa v razredu. Študij na daljavo sploh ni zapletena stvar. Prek spleta brez težav komuniciram s profesorji, ki mi pošljejo snov in naloge. Ko imam čas, opravim naloge in jih pošljem. Včasih opravim tudi kakšen test na daljavo. V 45 minutah moram rešiti in nalogo poslati," je dejal Prevc.

"Polona Hercog in nekateri drugi športniki sploh ne pridejo v šolo na predavanja, ampak opravljajo zgolj izpite," je dodala Alenka Adamič, koordinatorka študija na daljavo v Sloveniji. Financiranje študija na daljavo trenutno pri nas ni sistemsko urejeno in zato tudi ni razširjeno na vso državo.