Novice

Devetnajst let od prvega nastopa slovenskih olimpijcev v samostojni Sloveniji

09. februar 2011 Vrhunski Šport 8. februarja 1992 je v francoskem Albertvillu prvič zaplapolala tudi slovesnka zastava. V počastitev premiernega nastopa petindvajsetih slovenskih olimpijcev.

Olimpijski komite Slovenije je bil ustanovljen 15. oktobra 1991 s podpisom Olimpijske listine. Ustanovna skupščina je bila dobra dva meseca kasneje, 17. decembra 1991, na njej je bi za predsednika izvoljen dr. Janez Kocijančič, za podpredsednika pa nosilec treh olimpijskih odličij Miroslav Cerar.

 

Mednarodni olimpijski komite je OKS priznal 17. januarja 1992 in takrat so slovenski športniki dobili možnost in pravico, da na olimpijskih igrah nastopijo kot samostojna reprezentanca. Olimpijski komite Slovenije je bil v MOK polnopravno vključen 5. februarja 1992.

 

Že 8. februarja 1992 je v francoskem Albertvillu prvič zaplapolala slovesnka zastava. V počastitev premiernega nastopa petindvajsetih slovenskih olimpijcev jo je v imenu vseh športnikov in celotne Slovenije v slovesnem mimohodu ponosno ponesel smučarski skakalec Franci Petek. Slovenski olimpijci so v dneh zimskih olimpijskih iger v Albertvillu uspešno opozorili nase, saj je bila Nataša Bokal odlična šesta v alpski kombinaciji, njihovi trenerji, spremljevalno osebje in športni funkcionarji pa so ves svet še enkrat spomnili na samostojno Slovenijo in Olimpijski komite, ki letos slavi 20-letnico svojega obstoja.