Novice

Do prvih evropskih iger v Bakuju še 100 dni

04. marec 2015 Baku 2015 Evropa se pripravlja na novo množično športno tekmovanje. Baku bo med 12. in 18. junijem gostil premierne evropske igre.

Do prvega tekmovanja, na katerem se bodo tekmovalci v 20 športih merili za medalje, je še 100 dni. Številne podrobnosti so še vedno odprte, saj gre za prvo tovrstno prireditev.

 

Evropa se pripravlja na prvo športno prireditev, ki je v drugih delih sveta že dolgo tradicija. Igram Commonwealtha, azijskim igram, panameriškim igram in drugim tovrstnim prireditvam se bodo letos pridružile še evropske igre, ki bodo ponudile novo priložnost za evropske športnike. Vsak začetek je težak in Azerbajdžan je bil edini kandidat za prve igre, podlaga za organizacijo pa sta bili dve neuspešni olimpijski kandidaturi.


Čeprav mnogi povezujejo evropske igre z olimpijskimi igrami in jih primerjajo z nekakšnimi evropskimi olimpijskimi igrami, vsaj v prvi izvedbi prave vzporednice še ni. Nenazadnje bodo del iger športi, ki so daleč od olimpijskega programa. Med drugim so vključeni nogomet na mivki, karate, borilna veščina sambo in košarka tri na tri. Na sporedu bodo tudi nekatera tekmovanja v gimnastiki, ki niso sestavni del olimpijskih iger - aerobika in akrobatika. Seveda pa je del organizacije enak kot na olimpijskih igrah in tekmovalci v posameznih disciplinah ne bodo le prvaki v svojih športih, ampak po vzoru na olimpijske igre tudi prvaki evropskih iger. Ne gre spregledati tudi dejstva, da igre potekajo pod okriljem Združenja evropskih olimpijskih komitejev.


V prvi izvedbi manjkajo nekatera tekmovanja siceršnjih zvezdnikov kot npr. košarka, rokomet, močno omejeni sta tudi tekmovanji v atletiki in plavanju, ki sta nosilca prvega in drugega tedna vsakih olimpijskih iger. Manjkali bodo številni zvezdniki, kakovost pa je denimo zagotovljena v judu, saj bodo medalje v Azerbajdžanu tudi medalje za najboljše Evropejce, zbrani bodo vsi najboljši namiznoteniški igralci z Bojanom Tokićem na čelu, pa tudi telovadci in še kdo. Izredno močan bo tudi odbojkarski turnir, saj Azerbajdžan velja za deželo odbojke med moštvenimi športi.


V organizacijske sposobnosti prirediteljev iz naftne dežele ob Kaspijskem morju ne dvomi nihče. Folklorno se pojavljajo vprašanja o človekovih pravicah, svobodi medijev in govora, kjer je športna prireditev vsakič dobra podlaga, da se opozori na težave v državi prirediteljici. Večja težava pri samih igrah pa je uskladiti koledar tekmovanj z zasedenimi koledarji posameznih evropskih športnih zvez, zato bo na tekmovanju manjkal del evropske elite. Politične težave in pomanjkanje zvezdnikov bodo opazne, a Azerbajdžan se bo med igrami nesporno dokazal z enkratno organizacijo. Perfektno organizacijo je Evropa videla že pred tremi leti, ko je Baku gostil prireditev Pesem Evrovizije.


A Evropa spoznava, da gre za zanimivo prireditev. Medtem, ko je bil Baku edini za prve igre, je za naslednje igre zanimanje še večje. Doslej so interes za igre izrazili škotski Glasgow, beloruski Minsk, Turčija s Carigradom in Mersinom, Nizozemska z Amsterdamom in Rotterdamom, Rusija s Kazanom in Sočijem ter Poljska. Prireditelja 2019 bodo izbrali na majskem zasedanju Evropskih olimpijskih komitejev v turškem Beleku, kjer se trudijo, da bi na naslednjo prireditev dobili tudi najboljše plavalce in atlete. Dolgoročna želja EOC je, da bi evropske igre v številnih športih postale tudi kvalifikacijsko sito za olimpijske igre, a bo to treba pred tem uskladiti s posameznimi evropskimi športnimi panožnimi zvezami.