Novice

Domen Prevc jih bo izpustil, Ema Klinec ne

28. januar 2016 Lillehammer 2016 Norveška bo februarja gostila drugo izvedbo mladinskih zimskih olimpijskih iger. Premierne zimske igre 2012 v Innsbrucku so bile s sedmimi kolajnami sila uspešne za mlade slovenske športnike.

V Skandinavijo bo letos odpotovalo 20 mladih športnikov. Na seznamu potnikov ni smučarskega skakalca Domna Prevca, zato pa je na njem skakalka Ema Klinec.
Gostitelj druge izvedbe mladinskih zimskih olimpijskih iger v zgodovini je olimpijski Lillehammer, ki je bil leta 1994 prizorišče zimskih olimpijskih iger. Prizorišča bodo tudi v Hamarju, Gjoevik, Oeyerju in Oslu.


Za sedemdeset olimpijskih kolajn se bo potegovalo 1100 mladih športnikov, starih od 15 do 18 let, iz 70 držav sveta. Med njimi tudi 20 športnic in športnikov iz Slovenije. Uradna predstavitev slovenske olimpijske reprezentance Lillehammer 2016 bo v četrtek, 4. februarja, na Bledu. Že zdaj je znano, kdo od mladih slovenskih športnih upov bo potoval na Norveško.


Slovenci bodo nastopali v sedmih disciplinah. V alpskem smučanju bodo našo državo zastopali Anže Čufar, Tadej Paščinski, Živa Otoničar in Meta Hrovat. V biatlonu bodo nastopili Blaž Debeljak, Klemen Vampelj in Tais Vozelj, ekipo v deskanju na snegu sestavljajo Tit Štante, Eva Kralj in Kaja Verdnik, nordijski kombinatorec je eden Vid Vrhovnik, smučarji prostega sloga so Maksimilijan Blažon, Luka Štros in Nina Arh, v ekipi teka na smučeh so Luka Markun, Vili Črv, Nina Klemenčič in Anja Mandeljc. Na letalu za Norveško bosta tudi smučarska skakalca Bor Pavlovčič in Ema Klinec, ki je 16. januarja letos z drugim mestom na tekmi v Saporu dosegla svoje prve stopničke v svetovnem pokalu.


Sprva je bilo v načrtih, da bi na mladinskih igrah nastopil tudi Domen Prevc, mlajši brat slovenskega asa Petra Prevca, a se je skupaj s strokovnim vodstvom v smučarskih skokih odločil, da bo raje nastopal v svetovnem pokalu med člansko elito.
Na Norveško bo odpotoval prav tako eden najboljših slovenskih kanuistov Anže Berčič, ki se bo mladinskih olimpijskih iger udeležil v vlogi mladega ambasadorja.

"Postavil sem si nalogo, da vzpostavim močan ekipni duh, da pripravim tekmovalce na to, da se spodbujajo in navijajo drug za drugega. Če mi to uspe, bom zadovoljen," je svojo vlogo na MOI opisal Berčič.


Na seznamu potnikov oziroma potnic na daljni sever je tudi fizioterapevtka Nežka Poljanšek, nekdanja fizioterapevtka najboljše slovenske športnice Tine Maze.
Slovenija je bila pred štirimi leti v Innsbrucku s sedmimi kolajnami med uspešnejšimi reprezentancami. Zlato kolajno je v smučarskih skokih osvojil Anže Lanišek, alpski smučar Miha Hrobat v kombinaciji, deskar Tim-Kevin Ravnjak v snežnem žlebu, Anamarija Lampič v smučarskem teku v sprintu na 5 km klasično so bili zaslužni za tri slovenska posamična srebra. Ekipna srebrna kolajna je Sloveniji pripadla tudi v smučarskih skokih v mešani moštveni preizkušnji, in sicer po zaslugi Urše Bogataj, Luke Pintariča in Anžeta Laniška.
Bogatajeva je osvojila bron tudi v posamični preizkušnji smučarskih skakalk, tekačica Lea Einfalt pa je bila bronasta v sprinterski preizkušnji tekačic na pet kilometrov klasično.