Novice

Doping, nameščanje izidov in korupcija načenjajo šport

27. maj 2016 Vrhunski Šport OKS-ZŠZje pripravil delavnico o dobrem upravljanju v športu, na katerem so se govorniki, tudi tuji, dotaknili financiranja športa iz javnih virov in s tem povezano pregledno porabo sredstev.

Tema delavnice so bile tudi stranpoti športa, od dopinga, prirejanja izidov do korupcije, ki so načeli verodostojnost sodobnega športa.

 

Dobro upravljanje v športu je moderen pojem in je po besedah častnega predsednika OKS in podpredsednika Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) Janeza Kocijančiča utemeljen tudi na načelu integritete, ki izključuje doping, prirejanje športnih izidov, nasilje v športu, rasizem, nacionalizem in korupcijo, ter na odgovornosti, predvsem finančni in s tem povezanim namenskim trošenjem sredstev.


"Pa tudi na načelu preglednosti, kar pomeni javno dostopnost podatkov, ki preprečuje zlorabe ter demokratičnost, ki zahteva večjo besedo aktivnih športnic in športnikov. Toda v zadnjem času se tudi v mednarodnih organizacijah opažajo napovedi blokovske delitve in izločanje športnikov po narodnostni osnovi. Tako ni mogoče že vnaprej izločiti posamezne države in nacije ne glede na število pozitivnih dopinških primerov, saj se tem kršimo pravice tistih, ki so čisti. Pomembno načelo je tudi etičnost, brez katerih športa kot takega ni," je navedel Kocijančič in sklenil: "Športne organizacije je treba upravljati na demokratičen in etičen način, kar pomeni, da jih potem tudi mogoče sofinancirati iz javnih virov."


"Z javnim denarjem razpolagajo nevladne organizacije, zato morata država in šport sodelovati z roko v roki. Brez tega ni mogoče preprečevati stranpoti, ki mečejo senco na šport v celoti. Pri nas je sodelovanje med krovno športno organizacijo, Olimpijskim komitejem Slovenije ter državo, dobro vzpostavljeno, želimo pa ga še nadgraditi, da bodo možni koraki naprej," je menil direktor direktorata za šport Boro Štrumbelj.


"Ni res, da so večje države tudi boljše od vas. V Sloveniji imate dobre pogoje, da postanete tudi pri dobrem upravljanju v športu ena vodilnih držav v Evropi in pri tem vam bomo pomagali in vas podpirali. Toda vsaka organizacija mora glede na okoliščine razviti svoje metode," pa je navedel vodja pisarne EOC pri Evropski uniji v Bruslju Folker Hellmund in dodal: "Stvari niso več take, kot so bile pred desetletjem ali dvema in to zahteva tudi spremembe v športu. Poleg splošnih, za šport nujno potrebnih vidikov poštenosti, so premiki pomembni tudi zaradi financiranja, tako iz javnih virov kot sponzorskih, saj bo brez njih prišlo do nazadovanja in izgubljanja v primerjavi s tekmeci."